12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

[Video] Tesen izid parlamentarnih volitev v Črni gori: O zmagovalcu bodo odločale manjšine!

Po objavi delnih rezultatov parlamentarnih volitev v Črni gori, 30. avgusta 2020, še ni znano, kdo bo uspel sestaviti vlado. Ali bo to zmagovalka volitev Demokratična partija socialistov Črne gore, ki je do sedaj vodila državo, ali koalicija opozicijskih strank, bodo odločale manjšinske stranke.

Po 95 odstotkih preštetih glasov je, po podatkih Centra za monitoring in raziskovanje, s tridesetimi osvojenimi mandati pirova zmagovalka zadnjih črnogorskih parlamentarnih volitev lista “Odločno za Črno goro DPS – Milo Đukanović”, ki vlada v državi vse od devetdesetih let. Koalicija “Za prihodnost Črne Gore” je osvojila sedemindvajset mandatov, koalicija “Mir je naš narod” pa deset mandatov.

Platforma Črno na belem je dobila štiri mesta v parlamentu, Socialdemokrati so dobili mandate, ravno tako Bosanska stranka, SDP dva mandata, po en mandat pa je pripadel tako Albanski listi kot Albanski koaliciji.

Visoka volilna udeležba zaradi srbske pravoslavne cerkve
Volilna udeležba je bila 75-odstotna, pri BBC pa ugibajo, da se je za tako visoko volilno udeležbo zahvaliti srbski pravoslavni cerkvi, ki je z aktualno Đukanovićevo vlado v Črni gori v sporu vse odkar je ta predstavila Zakon o svobodi veroizpovedi, za katerega je Srbska pravoslavna cerkev prepričana, da je zgolj pripraven izgovor za državno krajo cerkvenega premoženja.

Srbska pravoslavna cerkev je mobilizirala vernike in proti spornemu zakonu organizirala množične proteste. Čeprav so v Črnogorski pravoslavni cerkvi nedavno poskusili izvesti odcepitev od srbskega patriarhata, večina Črnogorcev pripada Srbski pravoslavni cerkvi.

Za večino potrebna podpora manjšin
Po razglasitvi volilnih rezultatov je po poročanju Večernjega vodja koalicije Za prihodnost Črne gore (ZbCG) Zdravko Krivokapić stopil v Hram Hristovega Vaskrsenja v Podgorici, kjer ga je pričakal metropolit srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohij. “Po teh volitvah lahko pričakujemo začetek novega obdobja v Črni gori, novo pot k boljši prihodnosti za vse Črnogorce. Naša država je razdeljena v vseh pogledih, zato hočemo poslati sporočilo miru, dostojnosti, potrpežljivosti, vztrajnosti in medsebojnega spoštovanja,” je povedal Krivokapić.

Đukanović se je skozi zadnja tri desetletja sooča z obtožbami korupcije in kriminala. Vseeno je vsa ta dolga leta veljal za zvestega zaveznika Zahoda, zaradi česar je bila Črna gora leta 2017 nagrajena z vstopom v NATO. Potencialna predaja oblasti bi po trditvah nekaterih analitikov lahko Črno goro ponovno približala Srbiji in Rusiji. “Ne glede na izide volitev in naš položaj v parlamentu, bo Demokratska stranka socialistov neomajen zagovornik evropske prihodnosti Črne gore,” je bil odločen Đukanović.

Kdo bo na koncu oblikoval oblast ostaja neznanka. Tako trenutno vladajoča DPS kot tudi ZbCG bi potrebovale glasove manjšinskih strank. Kakšen scenarij se bo odvil v Črni gori, bo znano v prihodnjih dneh. Ali bo to bolj podobno Makedoniji, kjer so levičarji prišli na oblast s pomočjo albanske manjšine, ali Hrvaški, kjer je vladajoča HDZ oblikovala večinsko vlado s pomočjo manjšinskih poslancev, bo znano v kratkem. Medtem pa so podporniki ZbCG na ulicah Podgorice že začeli s proslavljanjem zmage. Nikjer ni bilo videti črnogorskih, je pa zato plapolalo malo morje srbskih zastav.

Po trditvah Face TV so se Črnogorci na tokratnih volitvah odločali med vero in politiko na eni strani ter srbsko in črnogorsko identiteto na drugi.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=sOxfORLK1eQ&feature=emb_logo

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine