8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

[Video] Stranka srbskega predsednika Aleksandra Vučića slavila z dvotretjinsko večino

Na parlamentarnih volitvah v Srbiji je v skladu z napovedmi po prvih projekcijah včeraj zmagala lista SNS srbskega predsednika Aleksandra Vučića z več kot 60 odstotkov glasov. Volilni prag naj bi presegli samo še lista socialistov zunanjega ministra Ivice Dačića in desna populistična stranka SPAS.

Vučić, ki državo vodi od leta 2012, je že imel govor. Na sedežu svoje stranke je ocenil, da gre za zgodovinsko zmago, saj so dobili več kot dva milijona glasov od 3,3 milijonov volivcev, ki so prišli na volišča. Ocenil je, da so dobili ogromno zaupanje naroda, največje v Srbiji v pogojih, ko je to malokdo verjel. To je tudi velika obveznost, je poudaril in napovedal nadaljnje delo. Ocenil je, da bodo dobili več kot 64 odstotkov glasov. Izrazil je pripravljenost na sodelovanje tudi s strankami, ki ne bodo prišle v parlament.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prejšnji konec tedna najavil, da je njegova vladajoča Srbska napredna stranka prepričljivo zmagala na splošnih volitvah, ki jih je zaznamoval predvsem bojkot politične opozicije. Slednja Vučića obtožuje vedno večje avtoritarnosti. “Te zrežirane volitve so neuspeh Aleksandra Vučića. Kot sem že prej omenil, je glasovalo manj kot 50 odstotkov Srbov. Tudi zahodni mediji so izrazili zaskrbljenost glede legitimnosti vlade zaradi majhne volilne udeležbe,” je povedal vodja glavne opozicijske koalicije Dragan Djilas.

Vučičeva stranka osvojila 63 odstotkov glasov, opozicijski veljak Djilas opozarja na grožnje oblasti

Glede na vzporedne volitve, se Vučićevi stranki z okoli 63 odstotki oddanih glasov napoveduje kar veliko povečanje večine v 250-članskem srbskem parlamentu. Tako se Srbski napredni stranki obeta 189 sedežev. “Ponosen in hvaležen sem državljanom Srbije. Hvaležen sem, saj Srbi nikomur niso izkazali takšnega zaupanja, kot so ga nam. Srbi so nam odprli svoje srce in dušo, za nas pa to predstavlja veliko odgovornost,” se je zahvalil svojim udeležencem za zaupanje srbski predsednik Aleksander Vučić.

Srbska napredna stranka, ki je na oblasti že vse od leta 2012 in jo trenutni predsednik tesno nadzoruje, naj bi po njegovih besedah zmagala tudi v tistih volilnih okrajih, kjer so pred tem glasovali za druge stranke. Opozicija, pa Vučiću očita predvsem to, da tokratne volitve niso bile ne svobodne, ne poštene. “Volivcem so grozili, kupovali so glasove, posamezniki so glasovali večkrat, grožnje so posredovali tudi preko telefonov…, vse to so zabeležili na več kot 5 odstotkov volišč,” je nepravilnosti razkrival opozicijski predstavnik Djilas.

Volitev se je udeležilo manj kot polovica volilnih upravičencev

Volilna udeležba je bila zaradi nezanimive volilne kampanje brez ljudi, kakor tudi zaradi pandemije novega koronavirusa, nekoliko manjša, saj naj bi svoj glas oddalo nekaj manj kot 50 odstotkov volilnih upravičencev. Drugo mesto je zasedel tradicionalni zaveznik Vučićeve stranke, Socialistična stranka Srbije, ki ji napovedujejo 32 sedežev. “To tudi pomeni, da so nas ljudje razumeli ter da vedo, kaj sta odgovornost in resnost, ki jo zahtevajo v prihodnosti. Srbi zahtevajo spremembe, poboljšanje stanja, nove, mlajše obraze, ki jih do sedaj ni bilo videti ter večjo zagnanost pri delu,” je ob zmagoslavju nove parlamentarne zmage dejal Vučić.

Tretje mesto naj bi pripadlo edini opozicijski stranki, ki je na volitvah sodelovala in ji je uspelo priti čez 3-odtotni volilni prag v parlament. Gre za novo osnovano Srbsko domoljubna zveza SPAS, ki naj bi v naslednjem sklicu srbskega parlamenta imela okoli ducat sedežev. V parlamentu pa bodo s 17 sedeži zastopane tudi različne narodne manjšine.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=460&v=9rGbh9voIfU&feature=emb_logo

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine