5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

(VIDEO) Skrajno zavrženo početje: za propagandne potrebe Hamasa pred kamero igrajo vlogo žrtev domnevnega izraelskega obstreljevanja

Piše: Andrej Sekulović

V dobi družbenih omrežij se po spletu v luči trenutnih spopadov med Izraelom in Hamasom širi veliko lažnih novic, ki prikazujejo domnevno ranjene prebivalce Gaze. Velikokrat pa se širijo tudi napačne trditve o številu žrtev.

Na družbenih omrežjih je tako pred kratkim zaokrožil posnetek moškega, ki leži na nosilih krvav in z obvezano glavo, vendar pa se izkaže, da mu nič ne manjka, ko v bolnišnico prispe njegova zaskrbljena mati. Palestinci naj bi tako igrali pred kamerami poškodbe in celo smrti, ki jih potem Hamasovi propagandisti širijo po spletu. Tovrstno pretvarjanje je dobilo celo ime, »Pallywood«.

V nekem drugem posnetku ubitih naj bi domnevno truplo premikalo glavo. V vreče za trupla naj bi Hamas dajal igralce in tako širil neresnice o spopadih in žrtvah. Med lažnimi novicami se je pojavila tudi imitacija reportaže televizije BBC, in trditve, da je bil ugrabljen pomemben izraelski poveljnik. Podobna je bila tudi trditev, da je Izrael napadel bolnišnico, kasneje pa se je izkazalo, da je šlo za pokvarjen izstrelek Hamasa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine