13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

[VIDEO] Oče svetovno znanega sirskega dečka priznal, da so njegovega sina izkoristili za propagando!

Leta 2016 so številni mediji objavili šokantne posnetke, ki so prikazovali sirskega dečka Omrana Dakniša, ki so ga rešili izpod ruševin po uničujočem zračnem napadu na predel Alepa. Kmalu pa se je izkazalo, da je šlo pri omenjenih fotografijah za navadno manipulacijo, ki so jo sprovedli mainstream mediji.

Posnetek, ki prikazuje dečka, ki so ga rešili izpod ruševin po uničujočem zračnem napadu na predel Alepa, ki so ga obvladovali uporniki, so leta 2016 objavili sirski opozicijski aktivisti. Zatem so ga pograbili svetovni mediji, tudi slovenski, zaradi česar je sirski deček Omran Dakniš v trenutku postal glavni simbol trpljenja civilistov v Alepu. Podoba osuplega in utrujenega dečka, ki sedi na oranžnem stolu v rešilnem vozilu ter je prekrit s prahom in krvjo, je namreč pri številnih sprožila val sočutja.

Več kot očitno pa je, da je šlo pri omenjenem posnetku, ki so ga objavili tudi številni mediji, le za navadno manipuliranje. Omranov oče Mohamed Dakniš je namreč že leta 2017 potrdil, da so sirski uporniki njegovega sina uporabili v propagandnem boju s sirsko vlado in predsednikom Bašarjem al Asadom. ”Želeli so se okoristiti z njegovo krvjo in so objavili fotografijo,” je dejal. Pojasnil je, da sta s sinom 17. avgusta 2016 sedela doma, ko je prišlo do napada.
 

Posnetek je bil navadna propaganda

V napadu je deček utrpel le lažje poškodbe, kri na njegovem obrazu pa je pripadala huje ranjenemu očetu, ki je v nadaljevanju po hiši iskal še svoje preostale otroke, Omrana pa medtem pustil v varni sobi. To pa so izkoristili uporniki, ki so ga proti njegovi volji v vmesnem času odnesli v reševalno vozilo in ga tam začeli snemati. Nato so ga odpeljali v bolnišnico, čeprav za to ni bilo potrebe. Kmalu je tja prispel tudi oče, ki je takoj zagledal sina s popolnoma povito glavo. “V bolnišnico so ga odpeljali le zato, da bi ga fotografirali,” je še povedal oče. Več kot očitno torej je, da so  bili svetovni in tudi slovenski mediji pri objavi posnetkov sirskega dečka preveč nekritični ter so s tem odkrito pomagali promovirati sirsko uporniško gibanje.

Rajko Golob

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine