13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

[Video] Oblasti v Kazahstanu aretirale 57 protestnikov, ki so nasprotovali kitajskemu ekspanzionizmu v državi

Kazahstanske oblasti so na sobotnih protestih 21. septembra 2019 proti vse močnejšemu kitajskemu vplivu v državi aretirale več deset protestnikov.

Kitajska je že zdaj največji investitor v Kazahstanu, a ji to ne zadostuje. Tako načrtuje selitev dela svojih tovarn v nekdanjo sovjetsko republiko, čemur pa po pisanju Reutersa močno nasprotuje kazahstanska javnost.

Za protesti proti vse močnejšemu kitajskemu vplivu naj bi stal kazahstanski bankir na begu Mukhtar Ablyazov, ki trenutno živi v Franciji.

Ablyazov velja za ostrega kritika zdaj že nekdanjega kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva. Nekdanji predsednik ima namreč kljub uradnemu odhodu z oblasti po 30 letih vladavine še vedno veliko vpliva v državi.

“Ni mesta za kitajski ekspanzionizem” in “Starec je problem”, kar naj bi se nanašalo na Nazarbayeva, sta le dva od napisov, ki so jih imeli s seboj protestniki v prestolnici Nur-Sultan in mestu Almaty. Protestniki so ob tem vzklikali: “Svobodo političnim zapornikom!”

Kazahstanske oblasti so Ablyazovovo gibanje označile za ekstremistično, vse aktivnosti, vključno s protesti, pa so prepovedane. V skladu s tem so oblasti aretirale 57 protestnikov.

“Ljudi smo prosili, da se razidejo, tiste, ki se niso, smo odpeljali na okrajne policijske postaje na zaslišanje,” je novinarjem povedal prvi namestnik načelnika policije v Nur-Sultanu Bakitzhan Malbajev.

Video https://www.youtube.com/watch?v=N7wcH5mzm_Y

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=kpAowjP8Ub0

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9eN4yH6hM0A

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=uRZhlPK-lj8

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine