12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

(VIDEO) Makedonci spet na nogah: šok bombe in molotovski koktajli zaradi novega imena

Pred poslopjem makedonskega parlamenta v Skopju se je v sredo zvečer zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti sporazumu z Grčijo, da bi se država preimenovala v Severno Makedonijo. Sporazum sta namreč v torek sklenila makedonski premier Zoran Zaev in grški premier Aleksis Cipras. Makedonski predsednik Gjorge Ivanov pa je napovedal, da ne bo podpisal zakona o ratifikaciji, ker da je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo.

Demonstranti pred parlamentom so zaprli okoliške ceste in ulice. Vzklikali so “Makedonija, Makedonija” in skandirali proti premierju Zoranu Zaevu, češ da je s sklenitvijo sporazuma z Grčijo izdal državo. Gorele so navijaške bakle, slišati je bilo tudi poke petard.

VIDEO 

Makedonski predsednik nasprotuje sporazumu

Sporazumu, ki ga je Zaev sklenil z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v torek, nasprotujeta tako makedonska kot grška opozicija. Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je v sredo tudi napovedal, da ne bo podpisal zakona o ratifikaciji, saj ta krši ustavo in zakone. Kritiziral je tudi, da je bil dosežen “na netransparenten način”. “Vlada ni imela ne moči ne poguma, da bi poiskala skupno stališče in konsenz. Celoten proces je bil premalo transparenten in končni rezultat priča o tem. Besedilo je škodljivo za Republiko Makedonijo,” je dejal Ivanov, ki meni, da bi moralo biti novo ime Makedonije v okviru sedanje makedonske ustave. Menil je, da je Makedonija pristala na vse grške zahteve in ultimate. Zdaj pa je po njegovem mnenju odprtih še več vprašanj, kot jih je zaprtih, Makedonijo in njene prebivalce pa čakajo “posledice, ki jih je nemogoče predvideti”. Dodal je še, da perspektiva članstva v EU in Natu ne bi smela biti izgovor za ta sporazum, ki po njegovem mnenju ne prispeva k poenotenju družbe, ampak ustvarja dodatne delitve. “Grčija je uspela izsiliti vse svoje zahteve, degradirala je naše že pridobljene pravice znotraj Združenih narodov in poteptala zapuščino naših prednikov. 73-letna pravica samoodločbe in 27 let neodvisnosti sta potlačeni. Vse, kar je sveto za Republiko Makedonijo, je onečaščeno,” je še izjavil Ivanov.

Grčija blokira Makedoniji vstop v EU in Nato
Makedonija je kandidatka za članstvo v uniji od leta 2005, a se pogajanja predvsem zaradi spora z Grčijo glede imena še niso začela. Grčija je podobno leta 2008 zablokirala njeno pot v zvezo Nato. To naj bi se zdaj spremenilo s sporazumom, za katerega sta se v torek dogovorila Skopje in Atene in v skladu s katerim naj bi se Makedonija poslej imenovala Severna Makedonija. Dogovor morata sicer še ratificirati parlamenta obeh držav, kar bo ob nasprotovanju opozicije težka naloga, v Makedoniji pa nameravajo jeseni o tem izvesti tudi referendum in nato ustrezno spremeniti ustavo.

Vlada je v odzivu obžalovala stališče Ivanova, a je poudarila, da bodo o prihodnosti države odločali državljani in ne Ivanov. Obtožili so ga, da ne išče rešitev in si ne prizadeva za integracijo Makedonije v EU in Nato, ki sta najvišji nacionalni prioriteti državljanov. Namesto tega zavira prihodnost Makedonije in jo potiska v izolacijo, so poudarili ter ocenili, da bi bilo najbolje, če bi se umaknil iz politike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine