5.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

(VIDEO) Izrael z laserskim topom nad Hamasove izstrelke

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Izrael ima novo zelo sodobno orožje za uničevanje terorističnih izstrelkov in dronov. Imenuje se “Iron Beam” in ima optični laser za odstranjevanje nevarnosti v zraku. Gre za ekonomično in učinkovito rešitev. 

Izraelsko podjetje za napredne sisteme Rafael razvija obrambni sistem za obrambo pred zračnimi napadi, imenovan Iron Beam oziroma Železni žarek. Gre za laserski oborožitveni sistem, poroča Jutarnji list.

Nova tehnologija je na las podobna orožju iz znanstvenofantastičnih filmov, kot je denimo Vojna zvezd. Ta inovativni sistem je bil predstavljen na letalskem sejmu v Singapurju 11. februarja 2014.

Njegova ključna značilnost je ekonomičnost, Hamas bo privedel do bankrota!
Gre za šesti sistem izraelskega integriranega sistema protiraketne obrambe. Gre za ekonomično in učinkovito rešitev za razliko od sistema Iron Dome (Železne kupole), ki prinaša visoke stroške. Lahko deluje samostojno ali pa je vključen v širši sistem zračne obrambe.

Ta sistem je sposoben na razdalji sedem kilometrov učinkovito nevtralizirati rakete, brezpilotnike in minometne granate, in sicer le nekaj sekund po zadetku tarče. Uvedba sistema je odgovor na konflikt s Hamasom. Po prvotnih načrtih bi jo izraelska vojska sicer začela uporabljati šele čez nekaj let. Podjetje Rafael sicer razvija še en laserski sistem Lite Beam za boj proti mini brezpilotnikom itd. Bivši izraelski premier Naftali Benet je že lani dejal, da bo novo orožje sovražnika privedlo do bankrota. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine