11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

[VIDEO] Groza in strah v Bruslju: Zadrogirani migranti v četrti Molenbeek razbijali stavbe, zažigali avtomobile in iz lekarn ropali tablete!

Dan po novem letu so belgijske in druge velike evropske medije preplavile novice o nasilju, ki se je na silvestrski večer dogajalo v prestolnici Bruselj, predvsem pa v najbolj zloglasnem predelu središča mesta – Molenbeeku, ki je zaradi spodletele politike priseljevanja in neuspešne integracije migrantov postal prava no-go cona. Videoposnetki, ki so preplavili socialna omrežja Twitter, Facebook in YouTube, prikazujejo nasilneže večinoma arabskega porekla, kako s kamni obmetavajo izložbe trgovin, s palicami razbijajo avtobusno postajo in nasilno vlomijo v lekarno, iz katere odnesejo raznorazna zdravila.

 

Gre za kombinacijo konzumiranja tablet z alkoholom, česar se poslužujejo predvsem ilegalni migranti, ki so na dolgi poti iz Afrike in Azije v Evropo, o čemer so za Nova24TV lani spomladi spregovorili že prebivalci Velike Kladuše, ki imajo zaradi zadrogiranih migrantov nemalo preglavic, ko na trgu prihaja do pretepov in nasilja. Mediji poročajo, da so bili podobno drogirani tudi nasilneži v Molenbeeku.

Posnetke nasilja na silvestrski večer so najprej objavili pri časopisu Het Nieuwsblad. Najprej so nasilneži metali kamne v okna lekarne Lambrechts. V isti stavbi v zgornjih nadstropjih so prebivalci ob prižganih lučeh zgroženo opazovali, kaj se dogaja pod njimi na ulicah. Iz videoposnetka je tudi razvidno, kako so nasilneži vdrli v lekarno, iz nje odnesli karseda veliko število tablet, ob tem pa so številni vzklikali “zdravila”, “zdravila”. Grozljivi so tudi posnetki, kako čez cesto nepridipravi razbijejo stekla na avtobusni postaji, v neposredni bližini pa zažgejo nekaj avtomobilov.

Belgijski mediji poročajo tudi, da je do izbruhov nasilja prišlo tudi v nekaterih drugih bruseljskih soseskah. V eni so izropali računalniško trgovino, preden so jo, skupaj z nekaj avtomobili, zažgali. Gasilcem, ki so pridrveli na kraj dogodka, so nasilneži ovirali in v vozila metali kamne. Policija je že uspela aretirati več kot 30 prestopnikov, več deset pa jih v povezavi s silvestrskimi dogodki še iščejo. Županja Molenbeeka Catherine Moureaux je za pomoč pri odpravi nastale škode že zaprosila belgijske oblasti, hkrati pa pozvala policijo, naj se naslednje leto bolje pripravi na silvestrski večer. Slednja odgovarja, da je bila na nasilje dobro pripravljena, saj je okrepila svoje enote, a tudi to očitno ni bilo dovolj, da bi hitreje obvladali nasilje.
Gasilci ne zmorejo več: Oblasti okrcali, ker so dovolile, da so kontrolo nad mestnimi četrtmi prevzele tolpe

Končno poročilo intervencijskih služb v Bruslju je bilo sicer grozljivo; v povprečju v belgijski prestolnici gasilci morajo na nujno vožnjo 20-krat na noč, medtem ko so morali na novoletno noč posredovati kar 83-krat. Po Bruslju so poleg avtomobilov in trgovin gorela tudi božična drevesa, vandali so uničevali ulične svetilke. Vse več nezadovoljstva je tudi med gasilci in reševalci, ki so naveličani, da so na intervencijski vožnji njihova vozila venomer kamenjana. Vse več jih odkrito kritizira oblasti, da so predeli mesta v rokah nasilnežev, večinoma migrantskega porekla.

Takšni incidenti znova opozarjajo, da se je evropska multi kulti politika izrodila, saj se migranti niso uspeli integrirati v družbo, potomci migrantov pa so družbi velikokrat še nevarnejši, kot prva generacija. Bruselj s svojo četrtjo Molenbeek je simbol napačne levičarske politike in njene agende, ki domuje za zidovi Evropskega parlamenta. Ljudje se upravičeno borijo za svojo varnost. V Belgiji je radikalnemu islamu zvestobo priseglo več džihadističnih borcev kot v katerikoli drugi zahodnoevropski državi, ocenjuje se, da se jih je samo iz Bruslja četam teroristične organizacije Islamska država v Siriji pridružilo več kot 520.

Opustošena ulica v četrti Molenbeek dan po nasilnih dogodkih. Foto: EPA.

Vsi večji teroristični napadi v Evropi v zadnjem času načrtovani v Molenbeeku

Problem je v tem, ker se Molenbeek nahaja samo 20 minut od takšnih turističnih atrakcij, kot je Mestna hiša – četrt se razprostira na velikosti šestih kvadratnih kilometrov in šteje približno 95 tisoč ljudi. Vseh devet napadalcev, ki so zakuhali teroristične napade v Parizu novembra leta 2015, je imelo povezave z Molenbeekom. Marca 2016 je napad z bombo na bruseljsko letališče načrtoval Salah Abdeslman, ki je odrastel v Molenbeeku, pozneje pa je bil spoznan za glavnega arhitekta napada v Teatru Bataclan. Tudi orožje, s katerem so teroristi napadli prostore satiričnega časopisa Charlie Hebdo, je izviralo iz Molenbeeka. Z besedami belgijskega predsednika vlade Charlesa Michela, skoraj vsakič, ko se zgodi teroristični napad, obstajajo povezave z Molenbeekom.

Teroristi, ki so napadli v Bataclanu in Charlieju Hebdoju leta 2015, so svoje zločine načrtovali v Molenbeeku. Foto: EPA.

So se pa nekaj naučili Nemci iz tragičnih dogodkov na silvestrski večer 2015, ko je 2000 moških, večinoma migrantov, sistematično izvedlo posilstva in druge oblike spolnega nadlegovanja nad vsaj 1200 ženskam. Tudi letos je policija zabeležila 250 kriminalnih dejanj, a je v porenjski prestolnici varnost in red nadzorovalo okrog 1100 policistov in še dodatnih 300 pripadnikov zvezne policije. Vseeno niso mogli preprečiti posilstva 28-letne nemške turistke na stranišču restavracije v starem mestnem jedru. Nemški mediji poročajo še o šestih drugih, neuspešnih poskusih posilstva.

T. F.

Zadnje novice

Sorodne vsebine