30.2 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Venezuela vzpostavila obmejno migracijsko policijo

Vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je v petek sporočila, da so vzpostavili nove policijske sile za okrepitev nadzora na meji, še posebej s Kolumbijo. Prebivalci namreč množično zapuščajo državo zaradi globoke gospodarske in politične krize.

 

Podpredsednica Delcy Rodriguez je vzpostavitev posebnih policijskih enot naznanila na državni televiziji. Dodala je, da bodo nove enote takoj nameščene na 72 vstopnih in izstopnih točkah na meji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnila je, da je njihov namen okrepitev nadzora na mejah, pri tem pa izpostavila sosednjo Kolumbijo, kamor naj bi se zateklo okoli milijon Venezuelcev.

Dejala je, da je Venezuela “žrtev kolumbijske lažnive kampanje”, s katero želi Bogota upravičiti nekaj, kar se ne bo nikoli zgodilo – mednarodno posredovanje.

Venezuelska vlada trdi, da je v Venezuelo zaradi spopadov z gverilskimi skupinami pribežalo osem milijonov Kolumbijcev. Po podatkih Kolumbije gre za 900.000 ljudi.

Združeni narodi so pred dnevi opozorili, da je iz Venezuele od leta 2015 odšlo že 1,9 milijona ljudi zaradi splošnega pomanjkanja. Opozorili so, da trenutno vsak dan iz države odide okoli 5000 ljudi, kar je največje gibanje prebivalstva v novejši zgodovini Latinske Amerike.

Maduro, ki zanika, da bi državo pestila migracijska kriza, je v odzivu ZN pozval k “večji iskrenosti pri številkah”. Zanika tudi humanitarno krizo, na katero opozarjajo v mednarodni skupnosti zaradi pomanjkanja zdravil in hrane v državi.

Nove policijske sile bodo pomagale tudi pri nadzoru migracij, “tako da bo na dan prišla resnica in ne laži, ki jih želi Washingtona prodati svetu,” je še dejala podpredsednica Delcy Rodriguez.

Zadnje novice

Sorodne vsebine