23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Venezuela se je včeraj za več ur pogreznila v temo

Večji del Venezuele se je v četrtek zvečer za več ur pogreznil v temo. Izpadi elektrike so sicer v Venezueli, ki jo že dalj časa pesti huda gospodarska kriza, reden pojav. Strokovnjaki zanje krivijo vlado oziroma odsotnost investicij v infrastrukturo, medtem ko režim prst upira v domnevne saboterje. Pred enim letom je Maduro nalogo zaščite generatorjev elektrike zaupal vojski, a se izpadi kljub temu nadaljujejo; levičarski režim pa zanje krivi »imperialistične saboterje«.

Venezuelska prestolnica Caracas se je včeraj pozno popoldne, tik pred nočjo, pogreznila v temo. Luči so gorele le v posamičnih stavbah, ki so elektriko zagotavljale z zasebnimi generatorji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ustavljena je bila mestna podzemna železnica, delale niso niti telefonske in internetne storitve.

Nič bolje ni bilo drugod. Lokalni mediji so namreč poročali, da je brez elektrike ostala večina države.

Samozvanec Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za “električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem”, navaja nemška tiskovna agencija dpa

ZDA so odgovornost zanikale. “Izpad električne energije in uničenje, ki sta prizadela običajne Venezuelce, niso krivda ZDA,” je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. “Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima.”

Enako meni tudi začasni venezuelski predsednik Juan Guaido, ki je sporočil, da je do izpada prišlo v vseh 23 venezuelskih zveznih državah razen eni. Caracas je bil po njegovih besedah brez elektrike rekordnih šest ur. “Izpad je dokaz neučinkovitosti samozvanca,” je sporočil Guaido.

Zadnje novice

Sorodne vsebine