32.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Venezuela je izgnala Evropske opazovalce

Piše: Jože Jan

Evropska misija bo morala oditi iz Venezuele, ker jim država ne podaljša vizuma.

Venezuela bo izgnala misijo EU, ki je opazovala volilni proces, je sporočil uradni vir za dnevnik El País. Misija je mislila ostati v Venezueli še en teden, a ji vlada ni obnovila vizumov. Opazovalci so že izdali predhodno poročilo, v katerem so zagotovili da je volilni proces vseboval pomembne pomanjkljivosti. Razveljavitev zmage opozicije v zvezni državi Barinas, zibeljki Huga Cháveza, je zaostrila razmere. Predsednik Nicolás Maduro je opazovalce celo označil za »vohune«.

Opazovalci o ne-podaljšanju vizumov niso dali nobene izjave in ne želijo novih spopadov z venezuelsko vlado. Menijo, da je njihovo delo opavljeno, čeprav se ne strinjajo z odločitvijo, da jim prisotnost v Venezueli skrajšajo za en teden. Prvi vizum, podeljen evropskim poslancem in diplomatom, se je iztekel 30. novembra, vendar je bilo dogovorjeno z venezuelskimi oblastmi, da ga podaljšajo do 10. decembra. Končno to podaljšanje ni bilo izvedeno in vlada je misiji dala pet dni, da zapustijo Venezuelo.

Vodje misije se bodo vrnili v Venezuelo konec januarja, da Maduru predajo končno poročilo.

Vse kaže, da so bile razmere v državi Barinas povod za ta nenaden konec misije. V tej zvezni državi sta se za mesto guvernerja borila Chávezov brat Argenis in kandidat opozicije, Freddy Superlano. Ko je Superlano zmagoval pri štetju glasov, je venezuelsko vrhovno sodišče razveljavilo volitve in odredilo ponovne volitve januarja. O tem bo gotovo poročala končna izjava evropske misije in zaradi tega jim venezuelska vlada ni obnovila vizuma. 

Vir: El País, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine