15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Velika večina Poljakov je reklo “NE” premeščanju migrantov ter migrantskim kvotam!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Poleg parlamentarnih volitev je včeraj vzporedno potekal tudi referendum. Poljaki so odgovarjali na vprašanja v zvezi s prodajo državnega premoženja tujcem, dvigom starostne meje za upokojitev, odstranitvijo ograje na državni meji in obveznimi migrantskimi kvotami, ki jih skuša vsiliti Bruselj. Kar 98,6 odstotkov od glasujočih, obveznim kvotam nasprotuje.  

Včeraj, 15. oktobra 2023, je na Poljskem poleg parlamentarnih volitev potekal tudi referendum. Ljudje so odgovarjala na vprašanja, povezana s prodajo državnega premoženja tujim subjektom, s čimer bi Poljaki izgubili nadzor nad strateškimi gospodarskimi sektorji. Prav tako so bili volivci vprašani, ali podpirajo dvig starosti za upokojitev na 67 let za oba spola.

Tretje vprašanje se je nanašalo na podporo odstranitvi ograje na državni meji z Belorusijo, ki Poljsko in Poljake varuje pred vdorom ilegalcev. Četrto vprašanje pa se je nanašalo na podporo sprejetju na tisoče ilegalcev z Bližnjega vzhoda in Afrike, kar skuša vsiliti bruseljska birokracija, poroča TVN.

Ilegalni migrant. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

97,8 % poljskih volivcev nasprotuje odstranitvi ograje na meji!
Referendum je neobvezujoč, ker je bila udeležba le 40-odstotna. Na prvo vprašanje, ki se nanaša na prodajo državnega premoženja tujcem, je po poročanju Gazeta Prawna 97,5 odstotkov tistih, ki so glas oddali, je glasovalo “proti”, le 2,5 odstotka pa “za”. Dvigu starostne meje za upokojitev pa nasprotuje 96 odstotkov volivcev, medtem ko so “za” glasovali le štirje odstotki.

Prav tako se z odstranitvijo ograje na meji ne strinja 97,8 odstotkov volivcev, ki so glasovali, 2,2 pa si želi njeno odstranitev. “Proti” sprejemu ilegalnih migrantov z Bližnjega vzhoda in Afrike je glasovalo kar 98,6 odstotka, le 1,4 odstotka glasujočih pa si ilegalce želi imeti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine