11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Velika mošeja v Parizu s tožbo nad priznanega pisatelja Michela Houellebecqa

Piše: A. S.

Priznani francoski pisatelj Michel Houellebecq, ki je v svojem romanu Podreditev prikazal scenarij, v katerem Franciji zavladajo muslimani, ter se je zaradi svojih izjav o islamu znašel pred leti celo na sodišču, je znova razburil v Franciji živeče muslimane. 

Houellebecq je namreč novembra lani v odmevajočem intervjuju s francoskim filozofom Michelom Onfrayjem, kjer sta spregovorila tudi o veliki demografski zamenjavi in islamu, izjavil: »Francosko avtohtono prebivalstvo si ne želi, da bi se muslimani asimilirali, temveč, da jih nehajo napadati in krasti od njih… ali pa, če tega ne zmorejo, da odidejo.« Ta izjava je močno razburila Veliko mošejo v Parizu, ki je proti pisatelju vložila tožbo.

V omenjenem intervjuju je Houellebecq govoril tudi o možnosti državljanske vojne zaradi širjenja islama v Franciji. Rektor velike pariške mošeje Chems-Eddine Hafiz se je na to odzval v televizijskem nastopu, kjer je zahteval, da mora pisatelja zaradi njegovih »nevarnih« izjav preganjati sodišče. »Zdi se mi nesprejemljivo, da islam enači s terorizmom,« je še povedal.

Houellebecq se je leta 2001 znašel na sodišču, ker je izjavil, da je islam »najbolj neumna religija na svetu«, vendar pa na koncu ni bil obsojen. Omenjeni intervju pa je nov list v njegovi za politično korektne osrednje medije že tako »kontroverzni« karieri. Med drugim tudi zato, ker je odkrito spregovoril o veliki demografski zamenjavi: »Šokiran sem bil, ko sem slišal, da nekateri govorijo o veliki zamenjavi kot o teoriji. Ne gre za teorijo, gre za dejstvo.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine