13.9 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Velika Britanija zaradi brexita v najem novih trajektov

Velika Britanija se na možnost neurejenega brexita pripravlja tudi z najemom novih trajektov. Z dodatnimi zmogljivostmi se želi izogniti večjim zastojem v pristanišču v Dovru v primeru, da bi se carinski postopki po izstopu iz EU močno podaljšali, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada je sklenila pogodbe v vrednosti 107,7 milijona funtov (117 milijonov evrov) z britanskimi, francoskimi in danskimi trajektnimi prevozniki. Z dodatnimi zmogljivostmi bi lahko v druga britanska pristanišča prepeljali skoraj 4000 tovornjakov. S tem bi se izognili nastanku ozkega grla v Dovru.

“Te občutne dodatne kapacitete so majhen, a pomemben element načrtovanja ministrstva za transport za primer brexita brez dogovora,” so pojasnili na ministrstvu.

Dodatne kapacitete bodo omogočile do pol milijona ton dodatnega prevoza mesečno. Vlada upa, da bo to dovolj, da bo pokrilo dodaten čas, ki ga bi v primeru brexita brez vnaprejšnjega dogovora med Brusljem in Londonom terjali carinski pregledi.

Vodja liberalnih demokratov Vince Cable je sicer potezo označil za “popolno norost”. “Vlada ima moč v vsakem trenutku preprečiti brexit brez dogovora, namesto tega pa zapravlja milijone za pogodbe v zadnjem trenutku,” je bil kritičen.

Ministrstvo za transport je posvarilo še, da bi okrepljen mejni nadzor lahko povzročil zastoje v dobavi kritičnih dobrin, kar bi pomenilo večje motnje za delovanje britanskega gospodarstva.

Britanska premierka Theresa May je 25. novembra z voditelji EU dosegla dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU 29. marca z ohranitvijo tesnih trgovinskih povezav, a dogovoru slabo kaže v britanskem parlamentu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine