23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Velika Britanija se po izstopu iz EU odpoveduje tudi projektu Erasmus plus

V okviru v četrtek doseženega dogovora Združenega kraljestva z EU o prihodnjih odnosih po brexitu je britanski premier Boris Johnson opustil sodelovanje v evropskem programu študijskih izmenjav Erasmus+. Med razlogi je izpostavil stroške, namesto njega pa napovedal britanski mednarodni program.

 

 

Johnson je v četrtek dejal, da je to bila težka odločitev, saj je bilo čudovito, ko so v Veliki Britaniji v okviru programa sprejemali tako veliko evropskih študentov, a izpostavil, da je bil za London izjemno drag, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedal je vzpostavitev britanskega mednarodnega programa z imenom Alan Turing po znanem britanskem matematiku, ki bo po njegovih besedah britanskim študentom omogočil študij na “najboljših univerzah” po vsem svetu in ne samo v Evropi.

Velika Britanija je v programu Erasmus sodelovala od leta 1987. Glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier je v četrtek izrazil obžalovanje, ker London v njem ne bo več sodeloval. Britansko vlado pa je pozval, naj čimprej pojasni svoj načrtovani program.

Študenti in univerze, ki so sredstva prejeli v tekočem programu Erasmus+ za obdobje 2014-2020, bodo sicer lahko v celoti izvedli programe oziroma študij. To velja tako za EU kot Združeno kraljestvo.

Za evropske študente, ki jih je trenutno v Veliki Britaniji več kot 150.000, bo sicer od 1. januarja tudi vpis na redni študij na britanskih univerzah dražji in bolj zapleten, dodaja AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine