9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Velika Britanija izgnala tri kitajske vohune

Velika Britanija je iz države izgnala tri kitajske vohune, ki so v zadnjem času v Združenem kraljestvu delovali kot novinarji, je v četrtek poročal britanski Daily Telegraph. Časnik, ki se sklicuje na neimenovane vire v britanski vladi, navaja, da naj bi bili vsi trije v resnici častniki kitajskega ministrstva za državno varnost.

“Njihovo resnično identiteto je odkrila (britanska obveščevalna služba) MI5 in prisiljeni so se bili vrniti na Kitajsko,” je za časnik še pojasnil neimenovani vir.

Dodal je, da so vsi trije navajali, da so delali za tri različne kitajske tiskovne agencije, na Otok pa so prišli v zadnjih 12 mesecih. Vir kitajskih tiskovnih agencij poimensko ni navedel.

Odnosi med Združenim kraljestvom in Kitajsko so v zadnjem času zelo napeti. London je v preteklosti kritiziral Peking zaradi zatiranja v Hongkongu in Xinjiangu ter kitajskemu tehnološkemu velikanu Huaweiju zaradi varnostnih pomislekov prepovedal dostop do svojega 5G omrežja.

Dodatno so britanski regulatorji v četrtek preklicali licenco kitajski informativni mreži CGTN, ko so ugotovili, da njena lastniška struktura, ki jo podpira država, krši britansko zakonodajo. Satelitski kanal v angleškem jeziku se že dlje časa sooča s kritikami, da v svojih globalnih oddajah propagira kitajsko komunistično partijo.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine