17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Velika Britanija in Francija kljub umiku ZDA ostajata v Siriji

Velika Britanija in Francija sta danes sporočili, da njuni vojski ostajata v Siriji, saj boj proti džihadistični skupini Islamska država (IS) še ni končan. Da je IS poražena, je sicer v sredo zatrdil ameriški predsednik Donald Trump, ki se je odločil za umik ameriške vojske iz Sirije.

“Mednarodna koalicija proti IS je naredila ogromen napredek. Od začetka vojaških operacij je koalicija s svojimi zavezniki v Siriji in Iraku zavzela veliko večino ozemlja IS, pomemben napredek pa je bil zabeležen tudi v zadnjih dneh na zadnjem območju na vzhodu Sirije pod nadzorom IS,” so zapisali na britanskem zunanjem ministrstvu, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vendar pa je še veliko dela, poleg tega pa ne smemo pozabiti na grožnjo, ki jo predstavlja IS tudi brez ozemlja,” so dodali. Britansko zunanje ministrstvo je tako poudarilo, da bo Velika Britanija ostala dejavna v mednarodni koaliciji in njeni kampanji za osvoboditev ozemlja iz rok skupine in njen trajen poraz.

Tudi francoska ministrica za obrambo Florence Parly je na Twitterju zapisala, da skupina “še ni bila izbrisana z zemljevida, niti še ni bila izkoreninjena”. “Dokončno moramo poraziti zadnje žepe te teroristične organizacije,” je poudarila.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem že v sredo sporočil, da bodo preučili ameriški umik iz Sirije. “V vsakem primeru bomo zagotovili varnost Izraela in se branili na tem območju,” je povedal.

Bela hiša je v sredo sporočila, da so ZDA začele umikati svojo vojsko iz Sirije, kjer imajo približno 2000 vojakov. Trump je tvitnil, da so ZDA v Siriji porazile skrajno skupino, v boju proti kateri ameriški vojaki podpirajo zavezništvo sirskih upornikov pod kurdskim vodstvom Sirske demokratične sile. “Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam,” je zapisal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine