11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Velika Britanija bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita

Britanska premierka Theresa May je po današnji izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april. Poslancem želi dati več časa za potrditev izstopnega sporazuma z EU, ki so ga sicer že trikrat zavrnili.

“Potrebovali bomo nadaljnje podaljšanje 50. člena, ki bo kar se da kratko in se bo končalo, ko bomo sprejeli dogovor,” je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. 50. člen lizbonske pogodbe določa postopek izstopa države iz unije.

Poudarila je, da bodo voditelji 27 držav EU želeli vedeti, zakaj bi brexit znova preložili. Eno preložitev z 29. marca na 12. april so namreč že odobrili. “Jasni moramo biti, za kaj bi potrebovali preložitev, da zagotovimo pravočasen in urejen izstop,” je povedala.

“Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke,” je po poročanju britanske televizije Sky News še dejala Mayeva, ki je vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu predlagala pogovore o skupnem pristopu do brexita, načrtu glede odnosov z EU, s katerim bi presegli sedanji zastoj v parlamentu.

Opozorila pa je, da bo moral vsak načrt upoštevati sedanji izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU. “Zdaj se moramo osredotočiti na naše prihodnje odnose z EU,” je poudarila.

Po njenih besedah se morata s Corbynom dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. Če se ne bosta uspela uskladiti niti o eni možnosti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti, da bi ugotovila, “kateri smeri naj sledi”, poroča britanski BBC.

“Vlada je pripravljena spoštovati stališče poslanske zbornice,” je povedala. Če se bodo poslanci odločili za eno od možnosti, bo vložila zakonodajo, s katero bodo implementirali izstopni sporazum, je še pojasnila. To bo treba po njenih besedah storiti pred 22. majem, če Združeno kraljestvo želi, da mu ne bo treba sodelovati na evropskih volitvah, ki bodo med 23. in 26. majem.

Corbyn se zaenkrat še ni odzval, a po navedbah članov laburistične stranke odgovor pripravlja.

Britanska vlada je danes med 10. in 19. uro po srednjeevropskem času na izredni seji razpravljala, kako naprej. Britanski poslanci namreč v ponedeljek znova niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU, o katerih so glasovali. Štiri možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU, referendum o izstopnem dogovoru in več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Pred tem je spodnji dom britanskega parlamenta že trikrat zavrnil tudi izstopni sporazum, ki ga je premierka sklenila z Brusljem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine