6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Velika Britanija bo po brexitu omejila priseljevanje manj izobraženih iz EU

Velika Britanija je danes objavila načrt glede priseljevanja po izstopu iz Evropske unije, po katerem manj izobraženi delavci iz EU po brexitu ne bodo imeli avtomatično pravice delati na Otoku. Po besedah notranjega ministra Sajida Javida v načrtu ni opredeljeno število zmanjšanja priseljencev, bo pa priseljevanje omejil na “vzdržno raven”.

 

Državljani EU bodo po sistemu, objavljenem natanko sto dni pred brexitom, za delo v Veliki Britaniji potrebovali vizum, novi sistem priseljevanja pa bo temeljil na usposobljenosti ter bo tako izenačil državljane EU z državljani tretjih držav. Kot je pojasnil Javid, gre za največje spremembe po več kot 40 letih.

Minister je za radio BBC izrazil upanje, da bodo novi ukrepi spodbudili delodajalce, da “bodo najprej pomislili na domače delavce”. Po njegovem ni razloga za bojazen, da bi načrt škodoval britanskemu gospodarstvu.

Po navedbah ministra Javida ta Bela knjiga, s katero London že zamuja, “upošteva navodila, da moramo prevzeti nadzor nad našimi mejami in vzpostaviti nov sistem, ki bo deloval v korist Britancev”. “To bo sistem priseljevanja, ki bo temeljil na usposobljenosti, ki bo upošteval, kaj lahko ljudje prinesejo in ne od kod prihajajo. S tem bo povečal koristi priseljevanja in pokazal, da je Združeno kraljestvo odprto za posle,” je povedal Javid.

Na Otoku je precejšnjo zaskrbljenost vzbujal predlog, da bi iz EU sprejemali le priseljence, ki naj bi na leto zaslužili najmanj 30.000 funtov (okoli 33.000 evrov). Predvsem v zdravstvu so opozarjali, da je ta prag previsok, ker bi omejil zaposlovanje medicinskih sester iz EU. Ta prag sicer že velja za priseljence iz tretjih držav.

Minister Javid je potrdil, da bo prag “okoli 30.000 funtov”, da pa bi ga lahko znižali za spodbujanje tujih študentov, naj ostanejo in delajo na Otoku ali za spodbujanje gospodarstva tam, kjer primanjkuje delavcev.

Bela knjiga naj bi tudi odpravila trenutno omejitev za priseljevanje visoko izobraženih delavcev, kot so zdravniki in inženirji, iz EU in drugod. Trenutna omejitev znaša 20.700 ljudi. Manj izobraženi delavci, ki bodo želeli priti V Veliko Britanijo, bodo lahko zaprosili le za kratkoročne vizume do enega leta. Novi sistem naj bi zaživel leta 2021.

Britanska vlada želi z načrtom priseljevanja pridobiti zagovornike brexita v parlamentu, ki zavračajo dogovor o brexitu. A v delih Velike Britanije, ki jim je priseljevanje iz EU koristilo, kot je London, je načrt povzročil razburjenje.

Londonski župan Sadiq Khan je ocenil, da je načrt zgrešen ter bi lahko povzročil veliko škodo rasti, delovnim mestom in skupnostim v prestolnici in po vsej državi.

Priseljevanje na Otok se je sicer po referendumu leta 2016, na katerem so Britanci s tesno večino podprli brexit, že zmanjšalo. Medtem ko se je v letih 2014 in 2015 v Združeno kraljestvo priselilo po okoli 300.000 ljudi, se jih je lani okoli 280.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine