7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Večina maroških migrantov, ki trdijo, da so mladoletni, je odraslih

Glede na novo poročilo je kar osupljivih 90% maroških migrantov na Švedsko prišlo pod krinko, da so mladoletni. V zadnjih sedmih letih je na Švedskem zaprosilo za azil približno 1.800 samskih moških iz Maroka, vendar pa se je v zadnjem letu zaradi tesnega sodelovanja med maroško in švedsko vlado število prosilcev za azil letos zmanjšalo na približno 55, poroča švedska televizijska postaja SVT.

Christian Frödén, vodja skupine za priseljevanje in mejne organe v Stockholmu, je pohvalil sodelovanje med obema državama, saj je maroška policija svojim kolegom na Švedskem dovolila dostop do podatkovne baze prstnih odtisov svoje države. Ko je komentiral sodelovanje med državama, je Frödén dejal: »Ko odkrijemo njihovo pravo identiteto, zapustijo državo in se preselijo v druga mesta v Evropi, kot sta Barcelona ali Pariz. Ne želijo, da bi policija vedela, kdo so, ker bi bili potem lahko kaznovani in izgnani v Maroko. “

Najnovejše številke kažejo, da je velika večina maroških migrantov, ki prihajajo na Švedsko trdijo, da so otroci – kar pomeni status, ki jim daje več pravic in večjo zaščito – dejansko odraslih. Maroški migrant Ali je prišel na Švedsko lani in trdil, da je star samo 16 let. Organi so kasneje ugotovili, da je bil dejansko star 22 let. Med pogovorom s SVT je Ali novinarjem povedal, da so mu drugi migranti povedali, da bo imel boljše možnosti za prejemanje socialnih prejemkov od švedske države, če bo lagal o svoji starosti. Ko so oblasti prek maroške podatkovne zbirke prstnih odtisov odkrile, da je odrasel, je bil potisnjen v brezdomstvo in se začel ukvarjati z majhnimi kaznivimi dejanji, da bi se vzdržal.

»Na Švedskem ni prihodnosti. Vem, da bo Odbor za migracije odločil, da nimam pravice biti tukaj in da moram zapustiti Švedsko, «je dejal Ali. Novinarjem je povedal, da hoče iz Švedske v Belgijo, kjer, kot trdi, ima zveze, ki bi mu omogočile preživljanje s prodajo drog. Vendar pa je dodal, da nima denarja za plačilo avtobusne vozovnice, da bi prišel tja. Švedska ni edina država v Evropski uniji, katere organi dejavno sodelujejo z maroško policijo pri identifikaciji odraslih migrantov, ki trdijo, da so mladoletniki. Lani je v Franciji policija aretirala 1.500 maroških migrantov, ki so bili vpleteni v kriminal. Na žalost pa so jih francoske oblasti uspele izgnati le šest izmed njih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine