6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Varšava ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne: Med visokimi gosti bo najbolj v ospredju ameriški predsednik Donald Trump

Poljska bo v nedeljo svetovne voditelje gostila na slovesnostih ob 80. obletnici začetka druga svetovne vojne, katerih namen je potrditi skupno zavezanost ohranjanju miru. A tudi na tem dogodku bo tako kot na drugih mednarodnih srečanjih v zadnjem času očitno, kako razklan je svet osem desetletij po največji moriji v zgodovini človeštva.

V nedeljo, natanko 80 let, odkar je nacistična Nemčija z invazijo na Poljsko sprožila drugo svetovno vojno, pričakujejo v Varšavi delegacije iz več kot 40 držav. Prišlo bo več kot 250 visokih gostov, med njimi najmanj 20 predsednikov držav, napoveduje poljska tiskovna agencija PAP.

Osrednjega mednarodnega dogodka ob obletnici se bo udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki bo imel ob robu več dvostranskih srečanj, napovedujejo v njegovem uradu. Poudarjajo, da Slovenija temu pripisuje velik simbolen pomen, saj so tovrstne obeležitve opomin pred pozabo na grozote vojne in utrjujejo spravo med evropskimi narodi.

Med visokimi gosti bo najbolj v ospredju ameriški predsednik Donald Trump, ki bo ob tej priložnosti tudi na uradnem obisku na Poljskem. Doletela ga je čast, da bo imel poleg poljskega in nemškega predsednika, Andrzeja Dude in Frank-Walterja Steinmeierja, nagovor na glavni slovesnosti na varšavskem trgu Pilsudski.

Trump bo prvi ameriški predsednik, ki bo poljsko prestolnico obiskal ob obletnici začetka najbolj krvavega dogodka v človeških zgodovini, ki je terjal okoli 60 milijonov življenj. Za razliko ob 70. obletnice pa Poljska tokrat v Varšavo ni povabila ruskega predsednika Vladimirja Putina. Z uradno utemeljitvijo, da so se nanjo odločili povabiti le voditelje članic EU, Nata in Vzhodnega partnerstva.

A sam namestnik vodje poljske diplomacije Jacek Sasin je julija povedal, da bi bilo “neprimerno obeleževati obletnico oborožene agresije na Poljsko z navzočnostjo voditelja, ki danes enako ukrepa proti svoji sosedi”, s čimer je namignil na vlogo Rusije v konfliktu na vzhodu Ukrajine. Moskva je nepovabilo sprejela z osuplostjo in pri tem spomnila na svoj “nesporno odločilen prispevek pri porazu Hitlerjevega rajha”.

Na drugi strani pa novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo na slovesnosti v Varšavi, prav tako pa bo na Poljskem na uradnem obisku. Ta obisk je za Poljsko pomemben, saj so v Varšavi prepričani, da je za njihovo varnost ključno, da Ukrajina ostane zunaj ruskega interesnega območja.

V Varšavi bo v nedeljo poleg Putinove očitna tudi odsotnost francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Na osrednji slovesnosti na trgu Pilsudski, kjer bo tudi komemoracija na grobu neznanega vojaka, bodo sicer Duda, Steinmeier in Trump po napovedih izpostavili pomen spominjanja in opominjanja na morijo pred 80 leti.

Po zaključku uradnega dela dogodka bodo voditelji pozvonili z zvoncem miru, ki ga bodo ob tej priložnosti prinesli iz cerkve, porušene v mestu Wielun ob začetku druge svetovne vojne. Po zadnjem posameznem zvonjenju zvona bodo hkrati začeli zvoniti zvonovi vseh varšavskih cerkva. Ob 17. uri se bodo državniki udeležili še uradnega sprejema in večerje v kraljevi palači, sledil bo slavnostni koncert.

Duda in Steinmeier bosta že pred slovesnostjo v Varšavi ob svitu obiskala Wielun, ki je bilo prvo mesto na celinski Poljski, v katerega so po napadu vdrle nemške sile, in se tam poklonila predvsem civilnim žrtvam. V zgodnjih jutranjih urah bo slovesnost potekala tudi na polotoku Westerplatte v Gdansku, kjer so se pred 80 leti bili prvi boji. Tam bosta navzoča poljski premier Mateusz Morawiecki in podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Ameriški predsednik bo v okviru uradnega obiska na Poljsko s soprogo Melanio dopotoval že v soboto, v ponedeljek pa bo imel z Dudo tudi dvostranske pogovore. Poljska je najtesnejša zaveznica ZDA v vzhodni Evropi, Trumpov obisk pa je še en znak toplih odnosov med državama, in to v času, ko obe negodujeta nad EU.

Poljska je s svojo zelo desno vlado z Brusljem v sporu glede vladavine prava in posegov v enega izmed zadnji evropskih pragozdov. ZDA pa so z EU predvsem v navzkrižju glede trgovine, razkol med stranema se je zadnje mesece kazal tudi okoli Irana.

“Trump ima rad ljudi, ki ga imajo radi, in trenutno poljsko vodstvo ga obožuje,” je aktualno ljubezen med Varšavo in Washingtonom orisal poljski politični analitik Marcin Zaborovski. Državi bosta po napovedih ob obisku podpisali niz dogovorov o vojaškem, gospodarskem in energetskem sodelovanju. Junija, ob obisku Dude v Washingtonu, sta med drugim že sklenili, da bodo ZDA povečale svojo vojaško navzočnost na Poljskem za 1000 mož na skupaj 5500.

Trump je tedaj namignil, da bi te vojake na Poljsko lahko premestili iz Nemčije, ker da bi morali nagraditi Varšavo, ki za razliko od Berlina izpolnjuje zaveze do Nata glede obrambnih izdatkov v višini dveh odstotkov BDP. V Nemčiji, ki gosti skupaj 35.000 ameriški vojakov, so to novico sicer sprejeli z nejevero in tudi poljski premier Morawiecki se je nedavno izrekel proti takšni premestitvi.

Je pa poljski premier prejšnji mesec Nemčijo znova dregnil z zahtevo po več milijardah vojnih reparacij, češ da Poljska ni bila zadostno poplačana za svojih šest milijonov žrtev. Druga svetovna vojna pa tako tudi po 80 letih očitno še naprej odmeva v prepirih med državami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine