2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

V ZDA nova obtožnica proti Kitajcem zaradi kraje poslovnih skrivnosti

Pravosodno ministrstvo ZDA je v torek vložilo obtožnice proti desetim osebam, med njimi kitajskim obveščevalcem, hekerjem in zaposlenim v podjetjih v ZDA, zaradi kraje poslovnih skrivnosti pri razvoju reaktivnih motorjev za potniška letala. Kitajci želijo razviti svoje motorje in naj bi pri tem iskali bližnjice.

Obtožnica omenja zaroto za krajo tehnoloških poslovnih skrivnosti pri več kot desetih podjetjih, posebej je omenjeno le podjetje Capstone Turbine. Obtožnica omenja tudi francosko podjetje, kar je lahko le Safran, ki skupaj z ameriškim General Electric dela motorje za airbuse in boeinge pa tudi za kitajska potniška letala.

Kitajski proizvajalci letal, kot sta C919 in ARJ21, morajo motorje kupovati v tujini, ker tehnološko še niso dovolj napredni Pravosodno ministrstvo ZDA trdi, da zaradi tega pač kradejo ali skušajo krasti tehnološke rešitve na zahodu. Obtožnica omenja osebe iz vohunske enote kitajskega ministrstva za državno varnost, ki so kradle ali skušale krasti od januarja 2010 do maja 2015.

Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve je obtožbe označilo za neutemeljene in popolno izmišljotino.

Gre za že tretji velik primer obtožnic pravosodnega ministrstva ZDA proti Kitajski zaradi korporacijskega vohunstva. Konec septembra so v Chicagu aretirali kitajskega državljana, ki je kot rezervist ameriške vojske novačil inženirje in znanstvenike zaposlene v podjetjih s pogodbami s Pentagonom.

Oktobra pa so aretirali vohuna za ministrstvo državne varnosti Kitajske, ki je skušal krasti skrivnosti letalskih podjetij. Xu Yanjuna so aretirali v Belgiji, ki ga je izročila ZDA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine