16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V vročici svetovnega prvenstva v nogometu Evropi preti pomanjkanje piva

Velika Britanija bi lahko ostala brez piva v najslabšem možnem času, med svetovnim prvenstvom in začetkom sezone žara. Kot piše Independent, je največji dobavitelj piva v tej državi, Booker, ki je v lasti znane verige Tesco, omejil prodajo v trgovinah, pivnicah in kavarnah, in to na način, da je mogoče kupiti največ deset zabojev piva (24 steklenic) in pet zabojev gaziranih sokov.

Do tega je prišlo zaradi pomanjkanja CO2, tako v Združenem kraljestvu kot po vsem svetu. Kako se je to zgodilo? Ogljikov dioksid se pogosto uporablja v proizvodnji gaziranih in alkoholnih pijač, ker ustvarja mehurčke, piše BBC. Prav tako se dodaja solatam in mesu, da jim podaljša rok uporabnosti, a znan je tudi kot najbolj humana metoda ubijanja prašičev in perutnine pred zakolom, ker so zaradi plina živali omamljene in ne čutijo ničesar.

Nepravi čas za pavzo

Da bi razumeli, zakaj trenutno ni ogljikovega dioksida, je treba opozoriti, da se večina tega plina proizvaja kot stranski produkt proizvodnje gnojila. Drugi način proizvodnje CO2 je v nasadih, kjer se proizvaja bioetanol (pšenica, koruza, sladkorni trs …). Trenutno je večina teh nasadov zaprtih zaradi rednega vzdrževanja, v Združenem kraljestvu pa dela le eden od petih.

Umetno gnojilo je najbolj potrebno v zimskem času, tako da je trenutna proizvodnja na nizkih količinah, prav tako pa amoniak nima najboljše cene, zato proizvajalci ne bodo preveč hiteli, da bi tovarne ponovno zagnali.

Pravzaprav se je to zgodilo v nerodnem času – v tovarnah imajo letni dopust, medtem ko poteka svetovno prvenstvo v Rusiji, a čas je kot nalašč za pivo na prostem. Da se to ni moglo zgoditi v najhujšem trenutku, je dovolj zgovorno dejstvo, da se je pričakovalo, kako bodo Britanci popili več kot 14 milijonov pločevink piva več kot sicer zahvaljujoč dobrim rezultatom njihove reprezentance.

Posledice pomanjkanja CO2 že čuti Heineken pa tudi ena največjih svetovnih podjetij za pijačo, Coca-Cola. V nekaterih trgovinah se že ne more več kupiti gaziranih pijač, Schweppesa in Dr. Pepperja. Največja škotska klavnica je zaprta in sedaj pošilja 6000 prašičev na teden v zakol v Združeno kraljestvo. Toda kmalu bo tudi ta klavnica ostala brez CO2.

Več o tem TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine