15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

V Venezueli iz zapora vendarle izpustili vodilnega predstavnika opozicije

Po štirih mesecih za zapahi so v Venezueli v torek iz zapora izpustili enega od vodilnih predstavnikov opozicije, podpredsednika venezuelskega parlamenta Edgarja Zambrana. Zabrano so aretirali maja letos, ker je bil med pobudniki neuspelega poskusa prevzema oblasti oziroma vojaške vstaje proti predsedniku Nicolasu Maduru.

 

“V nobenem trenutku ne bi smel biti v zaporu. Bilo je težko. V času, ko sem bil za zapahi, je bila ustava teptana 135 dni. V zaporu smo dejansko bili kot živali,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa po izpustitvi še dejal Zabrana, ki so mu ob aretaciji očitali državno izdajo, upor ter sodelovanje pri zaroti.

Glavni venezuelski tožilec Tarek Wiliam Saab je izpustitev Zambrana pojasnil z novimi pogajanji med Madurovo vlado in manjšo skupino predstavnikov opozicije.

“Izpustitev Zambrabna in političnih zapornikov je zmaga zaradi pritiska državljanov in ne gesta dobre volje diktature,” je v odzivu na Twitterju zapisal Juan Guaido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele.

Venezuelska narodna skupščina, v kateri ima večino opozicija, je sicer v torek Guaida potrdila za začasnega predsednika do izvedbe novih volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do potrditve je prišlo dan potem, ko je venezuelska vlada pod vodstvom Madura napovedala, da se bodo njeni poslanci po treh letih vrnili v parlament.

Zadnje novice

Sorodne vsebine