10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

V Veliki Britaniji negotovo: tretje glasovanje o sporazumu o brexitu še pod vprašajem

Britanska vlada je danes posvarila, da prihodnji teden morda sporazuma o brexitu sploh ne bo dala na vnovično glasovanje v parlamentu, če pred tem v konservativni stranki ne bo zagotovila zadostne podpore. Te po besedah finančnega ministra Philipa Hammonda še nima.

 

“Težko bo upravičiti novo glasovanje, če veš, da boš izgubil,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal minister za mednarodno trgovino Liam Fox.

“Sporazum bomo ponovno dali na glasovanje, samo če bomo prepričani, da ga je dovolj naših kolegov pripravljenih podpreti, tako da ga bo parlament potrdil,” pa je dejal finančni minister Hammond. Pogovori še potekajo, nimajo pa še zagotovljene zadostne podpore, je dodal.

Britanski parlament naj bi v torek še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu in nato naj bi bilo jasno, kako dolgo preložitev želijo Britanci. V primeru, da bodo dogovor potrdili, bo britanska vlada zahtevala krajšo preložitev do 30. junija. V primeru tretje zavrnitve pa je opozorila na potrebo po precej daljši preložitvi.

To svarilo je danes ponovila tudi premierka Theresa May. Nov poraz bo skoraj zagotovo pomenil podaljšanje za toliko časa, da bo treba maja izvesti evropske volitve, je zapisala v časniku Sunday Telegraph. To bi pomenilo, da še “več mesecev ne bomo zapustili EU, če sploh kdaj”.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je danes vse poslance pozval k čezstrankarskemu kompromisu. Če bodo poslanci še tretjič zavrnili dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU, bi lahko predlagal glasovanje o nezaupnici vladi, znova pa je omenil tudi možnost, da bi lahko laburisti podprli nov referendum o brexitu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine