20.4 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

V več nemških mestih shodi proti antisemitizmu

V več nemških mestih danes potekajo shodi proti antisemitizmu. Glavni povod zanje je napad na Izraelca prejšnji teden, veliko razburjenja je povzročila tudi podelitev glasbenih nagrad echo, kjer so nagradili raperja z antisemitističnimi besedili. Ravno danes so organizatorji echa sporočili, da bodo nagrade ukinili.

 

Največji shodi potekajo v Berlinu, Kölnu, Potsdamu, Magdeburgu in Erfurtu. Predsednik Centralnega sveta Judov v Nemčiji Josef Schuster je že pred začetkom pozval udeležence, naj iz solidarnosti nosijo judovska pokrivala oz. jarmulke. Ravno v začetku tedna je sicer Schuster opozoril Jude v Nemčiji, naj zaradi antisemitskih občutij v družbi raje ne nosijo judovskih simbolov na ulicah.

Schuster je pred shodom pozval tudi k večjim prizadevanjem proti vsem oblikam antisemitizma v Nemčiji. “Ne sme se tolerirati nestrpnosti,” je danes dejal za nemško tiskovno agencijo dpa. Opozoril je, da bi morala več proti antisemitizmu storiti predvsem muslimanska združenja znotraj svojih vrst.

Eden od razlogov za porast antisemitizma namreč mnogi vidijo v številnih novih muslimanskih priseljencih. V napadu prejšnji teden na Izraelca je bil denimo udeležen Palestinec, ki v Nemčiji živi od leta 2015.

Pred začetkom shodov je pravosodna ministrica Katarina Barley pozvala k močnejšemu posredovanju države pri napadih na Jude. Judovsko življenje je del nemške kulture, “napad na to je napad na nas vse,” je dejala ministrica.

Podobno je dejal tudi zunanji minister Heiko Maas v intervjuju za časnik Tagesspiegel. “Nikoli ne smemo dopustiti, da postane antisemitizem v Nemčiji spet vsakdanjost,” je dodal in opomnil, da je v Nemčiji prepovedana diskriminacija na podlagi izvora, barve kože ali veroizpovedi.

Glavni razlog za shod je bil napad prejšnji torek, ko je več arabsko govorečih moških napadlo 21-letnega Izraelca in njegovega prijatelja. Sprva so ju zmerjali, nato pa je Palestinec iz Sirije s pasom napadel Izraelca. Napadalec je trenutno v preiskovalnem priporu.

Dodatni razlog za proteste je tudi nedavna podelitev nemških glasbenih nagrad echo. Nagrado sta namreč prejela raperja Farid Bang in Kollegah, katerih album je bil kritiziran zaradi antisemitske vsebine. Najbolj sporna je bila vrstica v kateri rečeta, da so njune mišice bolj izklesane kot tiste od zapornikov v Auschwitzu.

Podelitev nagrade je povzročila pravi škandal. Sprva je več glasbenikov vrnilo svoje nagrade, odstopilo pa je tudi nekaj članov etičnega komiteja, ki sodeluje pri podeljevanju nagrad.

Prav danes so iz nemškega zveznega združenja glasbene industrije sporočili, da bodo ukinili nagrade echo, ki je od leta 1992 ena od najbolj prestižnih glasbenih nagrad v Nemčiji. Organizatorji echa so sicer dodali, da bodo poleti začeli s pripravami na nove glasbene nagrade z novim imenom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine