-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

V Vatikanu sestanek papeža Frančiška in škofov o spolnih zlorabah otrok v Cerkvi

Že leta se Cerkev sooča s škandali zaradi zlorab otrok s strani duhovščine. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne korake. Papež Frančišek je zdaj v Vatikan na srečanje povabil predsednike škofovskih konferenc z vsega sveta, ki bodo govorili o tem, kako ukrepati v primeru spolnih zlorab otrok oziroma jih preprečiti.

 

Pričakovanja od srečanja, ki bo potekalo od četrtka do nedelje in bo prvo takšno doslej, so ogromna. A papež Frančišek ostaja realist, ko poudarja, da na konferenci ne bodo izkoreninili zlorabe otrok. “Problem zlorab bo ostal,” je dejal januarja.

Novost tega srečanja je v univerzalnosti, ki je značilna za katoliško Cerkev, je za STA opozorila direktorica teološko-pastoralnega oddelka v vatikanskem tajništvu za komunikacije Nataša Govekar.

“Prvič se bo zgodilo, da se bodo predsedniki škofovskih konferenc z vsega sveta skupaj soočili s to nadvse bolečo in globoko rano, ki je bila in je vir ogromnega trpljenja za žrtve zlorab. Pri tem je treba spomniti, da se boj proti zlorabam v Cerkvi ne začenja danes. V zadnjih šestnajstih letih je bilo narejenih veliko pomenljivih korakov, ne le v zavedanju resnosti in kompleksnosti problema spolnih zlorab, ampak tudi tega, kar lahko in kar je treba storiti, da ga začnemo z vso odgovornostjo odpravljati,” je pojasnila Govekarjeva.

V Vatikanu tako pričakujejo vodje več kot sto škofovskih konferenc, strokovnjake, žrtve zlorab ter mnoge predstavnike medijev, ki bodo podrobno spremljali dogajanje. Številne skupine žrtev spolnih zlorab pa so že napovedale demonstracije, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nevarnost pred razočaranjem je velika, obžalovanja je Cerkev pokazala že dovolj, je ocenil zasebni sekretar Frančiškovega predhodnika Benedikta XVI. Georg Gänswein. Veliko ljudi zdaj pričakuje konkretna dejanja, a obvezujočih zaključkov okoli 380 udeležencev konference ne more sprejeti, je pojasnil.

Cerkveni predstavniki bodo na konferenci predvidoma oblikovali protokol o nadaljnjih korakih, ki naj bi škofe usmeril k ustreznemu delovanju.

Gre za katehetsko in operativno srečanje, s katerega naj bi se vsakdo vrnil v svojo državo z jasnostjo, katere konkretne korake je treba storiti, da se zaščitijo žrtve in da se sproži kazenski pregon krivcev, v spoštovanju resnice in pravičnosti do vseh vpletenih oseb, je pojasnila Govekarjeva.

Po pričakovanjih bodo na srečanju do izraza prišle velike razlike med katoliškimi cerkvami po državah. V več državah se namreč zlorab še vedno ni identificiralo kot problem, češ da se to pri njih ne dogaja. Tako na primer trdi apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa, spominja dpa.

A to ni zadosten argument, saj pomeni le, da se o tej temi ne govori, medtem ko zlorabe obstajajo povsod, je dejal nemški teolog Hans Zollner, ki je sodeloval v pripravah na konferenco. Za vodje Cerkve v teh državah torej velja, da morajo odpreti oči, je dodal. Papež pa je predsednikom škofovskih konferenc naročil, naj se pred vrhom srečajo z žrtvami zlorab.

Škandali so številne vernike odvrnili od Cerkve, a po drugi strani je nastalo tudi več civilnih pobud vernikov, med njimi pobuda Mi smo cerkev. Po njihovi oceni bi lahko nadaljnje zlorabe preprečili s tem, da bi ženskam dovolili, da služijo kot duhovnice, in z odpravo celibata.

“Spolne zlorabe so predvsem zlorabe moči,” je nedavno v študiji opozorila nemška škofovska konferenca. Zato si želijo, da bi v Vatikanu nagovorili tudi strukturne probleme cerkvenega sistema. Vrstijo se tudi pozivi večji transparentnosti.

Vatikan doslej ni objavil podatkov o številu zlorab ali žrtev. Tudi za to pristojna komisija v Vatikanu je zelo skrivnostna ter nima niti oddelka za odnose z javnostmi, opozarja dpa.

Na dnevnem redu konference, ki se bo končala v nedeljo, ne bo zlorab ženskih pripadnic katoliške cerkve ter vprašanja homoseksualnosti.

Konferenca pa v določeni meri predstavlja tudi nevarnost za Vatikan, saj če se bodo po nedelji razkrili novi škandali, to ne bo zadelo Cerkve v tisti državi, ampak bo neposredno vplivalo na verodostojnost Svetega sedeža, je ocenil novinar iz Vatikana Marco Politi.

Iz Slovenije se bo dogodka udeležil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Kot so ob tem za STA sporočili iz Slovenske škofovske konference, pričakujejo, da se bo nadškof na srečanju podrobno seznanil s tovrstno problematiko in dobil konkretne smernice ter rešitve, kako še bolje zaščititi otroke.

Slovenska škofovska konferenca je leta 2009 ustanovila posebno ekspertno skupino za reševanje primerov spolnih zlorab, sicer pa poudarjajo, da so sprejeli številne ukrepe za zaščito otrok.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine