15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

V Turčiji ob prvem maju aretirali več kot 80 ljudi

Turška policija je v Istanbulu ob današnjih prireditvah ob mednarodnem dnevu praznika dela aretirala več kot 80 ljudi. Hkrati so v mestu razglasili varnostno zaporo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

1. maj je v Turčiji v preteklosti tradicionalno minil v znamenju izgredov med protestniki in policijo, v zadnjih letih pa so pristojne oblasti proti temu nastopile z blokado dostopa do ključnih mest za proteste.

Osrednji trg Taksim v Istanbulu je tako policija danes v celoti zaprla z barikadami. Prav tako so zaprli dostop do glavne nakupovalne ulice v mestu, avenije Istiklal, kjer so v preteklosti potekali protestni shodi. V mestu so tudi zaprte skoraj vse trgovine in kinematografi.

Nekateri protestniki so danes poskušali kljub prepovedi doseči trg Taksim, zaradi česar je policija skupno aretirala najmanj 84 oseb.

Za varnost v Istanbulu danes skrbi več kot 26.000 policistov s tremi helikopterji, 85 vozili z vodnimi topovi ter 67 oklepnimi vozili.

Hkrati so v istanbulski četrti Maltepe pripravili uradne prvomajske prireditve, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Podobni shodi so potekali tudi v drugih turških mestih, vključno z Ankaro in Izmirjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine