9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

V Turčiji Erdoganov režim čedalje bolj uveljavlja totalitarno vladavino – sodišče ukazalo zaprtje več kot 130 opozicijskih spletnih strani

Sodišče v Ankari je ukazalo zaprtje več kot 130 spletni strani in profilov na družbenih omrežjih različnih opozicijskih politikov, umetnikov in medijev. Strani naj bi ogrožale nacionalno varnost, je v torek poročal turški novičarski portal Bianet, ki je videl dokumente s sodišča.

 

Sodišče je odločitev sprejelo v sredini julija na pobudo policije. Do vlade kritičen Bianet je po naključju dobil vpogled v dokumente in videl, da je med 136 spletnimi stranmi, ki naj bi domnevno kršile zakon o regulaciji internet in s tem ogrožale nacionalno varnost.

Prizadeti so tudi poslanci prokurdske opozicijske stranke HDP ter spletne strani, ki so povezane s protivladnimi protesti Gezi iz leta 2013, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vse sporne strani so bile v torek še dosegljive in ni jasno, kdaj naj bi odločitev sodišča stopila v veljavo. Bianet je sicer vložil pritožbo.

Novinarji brez meja so v torek kritizirali, da je odločitev sodišča nevarna in da je uperjena proti neodvisnemu novinarstvu. Turški urad za telekomunikacije so pozvali, naj ne uresničiti odločitve.

V Turčiji je blokiranih že več kot 245.000 spletnih strani, med njimi spletna enciklopedija Wikipedia, ki je blokirana le še na Kitajskem. Turčija se na lestvici stopnje svobode medijev uvršča na 157. mesto med 180 državami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine