30.3 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

V Trstu popoldne shoda neofašistov in njihovih nasprotnikov

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound ob obletnici konca prve svetovne vojne danes v Trstu prireja shod neofašistov. Tržaške oblasti shoda kljub številnim pozivom niso prepovedale, ga bodo pa omejile. V Trstu je popoldne napovedan tudi shod nasprotnikov neofašizma. Glede na odobreni trasi naj se udeleženci obeh shodov ne bi srečali.

Gibanje shod pripravlja ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, začel se bo ob 14. uri, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi.

Številne organizacije, združenja, sindikati, šole in posamezniki so pozvali k prepovedi shoda. Kot so poudarjali, je shod v nasprotju z italijansko ustavo, ki preprečuje ponovno ustanavljanje in poveličevanje fašističnih strank in gibanj.

Oblasti shoda niso prepovedale, češ da za to ni pravne podlage. So pa omejile traso shoda, ki se ne bo smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

Združenje Antifašistični in antirasistični Trst bo hkrati s shodom neofašistov organiziralo svoj pohod po Trstu, ki se bo začel ob 15. uri. K udeležbi na teh demonstracijah pozivajo številne slovenske in italijanske organizacije, stranke in druge.

Oblasti se bojijo, da bodo med udeleženci obeh pohodov izbruhnili izgredi, zato bodo skušale preprečiti, da bi se udeleženci obeh shodov srečali, in sicer tudi tako, da so vsakemu odobrile svojo traso.

Dan po shodih bo Trst obiskal italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki se bo udeležil slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine