13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V Trstu jutri slovesnost ob 99. obletnici požiga Narodnega doma

V Trstu bo v soboto potekala slovesnost ob 99. letnici požiga Narodnega doma, ki se je bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. S slovesnostjo želijo zamejski Slovenci izkazati navezanost na poslopje, ki ga je fašistični režim leta 1920 uničil in s tem zadal hud udarec njihovemu bogatemu življenju in razvejani dejavnosti.

 

Slovesnost organizacije slovenske narodne skupnosti tokrat prvič pripravljajo skupaj. Krovni organizaciji zamejskih Slovencev, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet Slovenskih organizacij (SSO), v skupnem vabilu vabita k množični udeležbi, saj v sobotnem dogodku vidita tudi neke vrsto generalko pred 100. obletnico požiga prihodnje leto.

Pri organizaciji dogodka sodelujejo tudi stranka Slovenska skupnost, ki je sicer več desetletij 13. julija prirejala spominske slovesnosti, pristopila pa so tudi druga društva, saj želijo s tem izkazati občutljivost do skupnih evropskih vrednot sožitja, piše Primorski dnevnik.

Kot so poročale Primorske novice, organizatorji na novinarski konferenci pred dogodkom ta teden niso skrivali želje, da bi se bogata dejavnost v Narodnem domu nadaljevala, ko se bodo vanj končno vrnile slovenske ustanove, kot je to zapisano v zaščitnem zakonu za slovensko manjšino iz leta 2001. To vprašanje je namreč še vedno odprto.

Predsednika krovnih organizacij zamejskih Slovencev Ksenija Dobrila (SKGZ) in Walter Bandelj (SSO) sta na novinarski konferenci sicer izrazila predvsem željo, da bi prireditev minila v duhu povezovanja in sodelovanja – tako med krovnima organizacijama Slovencev v Italiji kot med slovensko narodno skupnostjo in ostalimi tržaškimi skupnostmi.

Slovesnost v veliki dvorani Narodnega doma se bo ob 9.30 začela s prihodom slovenskega predsednika Pahorja, ki bo imel pred zbranimi pozdravni nagovorov. Na dogodku bosta zbrane poleg Dobrile in Bandlja pozdravila tudi tržaški župan Roberto Dipiazza in podpredsednik Dežele Furlanije – Julijske krajine Riccardo Riccardi. Slavnostni govornik bo zgodovinar Raoul Pupo.

Dobrila in Bandelj bosta nato ob prisotnosti visokih gostov položila venec na pročelje Narodnega doma. Na dogodku bodo namenu slovesno predali tudi nove prostore Narodne in študijske knjižnice.

Pahorja sta predsednika krovnih organizacij slovenske manjšine na slovesnost povabila ob obisku v Ljubljani 1. julija, v soboto pa se bodo ob robu slovesnosti predvidoma znova sešli na pogovoru.

Na slovesnosti pa po poročanju Primorskega dnevnika ne bo predsednika deželne vlade Massimiliana Fedrige, ki je organizatorjem odsotnost utemeljil s “predhodnimi obveznostmi”. Se bo pa Fedriga, ki je član skrajne desne stranke Liga, pred slovesnostjo sestal s predsednikom Pahorjem.

Slovesnosti se bodo sicer udeležili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik, slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko, generalni konzul Slovenije v Trstu Vojko Volk in poslanec italijanske manjšine v Sloveniji Felice Žiža.

Narodni dom je bilo večnamensko poslopje in središče razvejane kulturne in gospodarske dejavnosti Slovencev v Trstu. Stavba, zgrajena po načrtih arhitekta Maksa Fabianija, je med letoma 1904 in 1920 gostila številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost, pa tudi gledališče, hranilnico, kavarno in hotel. Kot simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču je bilo trn v peti italijanskim nacionalistom in fašistom, ki so ga zato 13. julija 1920 napadli, požgali in uničili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine