18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

V tednu protestov v Venezueli 35 mrtvih, 850 aretiranih

V tednu protestov proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru je bilo ubitih 35 ljudi, 850 je bilo pridržanih, so danes sporočile venezuelske nevladne organizacije.

“Imamo potrjeno številko, z imeni, priimki, kraji in domnevnimi krivci, o 35 ljudeh, umorjenih v okviru protestov” od minulega ponedeljka, je danes sporočil Rafael Uzcategui iz nevladne organizacije Provea.

Omenil je tudi osem “nezakonitih usmrtitev” v policijskih operacijah v revnih četrtih, za katere je obtožil pripadnike posebnih policijskih enot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Alfredo Romero iz nevladne organizacije Foro Penal pa je sporočil, da je bilo med protesti aretiranih 850 ljudi, med njimi 77 mladoletnikov. Po njegovih navedbah so oblasti izvajale preiskave in aretacije “v domovih revnih družin, brez sodnega naloga”.

Po ocenah organizacije Foro Penal je skupaj s temi aretacijami zdaj v Venezueli 976 političnih zapornikov.

Politična kriza v tej z nafto bogati državi, ki se je znašla v hudih gospodarskih težavah, se je zaostrila minuli teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Juan Guaido razglasil za predsednika države. Opozicija zahteva svobodne volitve in ne priznava drugega mandata predsednika Nicolasa Madura, za katerega je prisegel 10, januarja.

ZDA ter večina latinskoameriških držav so Guaida priznale kot začasnega predsednika. Podporo Maduru pa so izrazile Kitajska, Rusija, Turčija Mehika, Bolivija in Kuba.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine