17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

V Sudanu ne varčujejo s smrtno kaznijo: kar 27 obsojenih na smrt zaradi smrti protestnika!

Sodišče v Sudanu je danes na smrt obsodilo 27 agentov obveščevalne službe, ker so mučili in ubili protestnika. Učitelja Ahmeda al Keirja Avada so aretirali januarja, nato pa so ga v enem od objektov obveščevalne službe mučili do smrti.

 

Sodnik Sadok Abdelrahman je odločil, da bodo obsojeni usmrčeni z obešenjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Sudanu so decembra lani izbruhnili množični protesti, sprva proti podražitvi kruha, protestniki pa so nato zahtevali odstop avtokratskega voditelja Omarja al Baširja.

Dolgoletnega predsednika je nato aprila odstavila vojska, vendar so se protesti nadaljevali. Končali so se šele, ko je bil dosežen kompromis o oblikovanju skupnega vojaško-civilnega prehodnega sveta, ki bo državo vodil do volitev čez tri leta.

Po podatkih nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International je bilo med več mesecev trajajočimi protesti ubitih 177 ljudi, medtem ko je zdravniško združenje, ki je bilo blizu protestnemu gibanju, navedlo, da je bilo ubitih več kot 250 ljudi.

Številni so bili ubiti med pokolom 3. junija pred generalštabom sudanske vojske v Kartumu, kjer so na protestnike streljali moški v vojaških uniformah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine