12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

V SSO veseli imenovanja Jurija Paljka in Bernarde Fink Inzko v upravni odbor Prešernovega sklada

Ena od krovnih organizacij zamejskih Slovencev v Italiji, Svet slovenskih organizacij, je danes za velikim zadovoljstvom sprejela novico, da je državni zbor danes v upravni odbor Prešernovega sklada imenoval tudi Jurija Paljka in Bernardo Fink Inzko. To jemljejo kot veliko potrditev pomena Slovencev v zamejstvu in po svetu za matico.

 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Slovenija “pokazala veliko pozornost in potrditev, da so Slovenci v zamejstvu in po svetu aktiven del narodnega tkiva, ki se razteza onkraj državnih meja”.

“Kultura je bila in bo še naprej tisto družbeno področje, kjer se bo utrjevala zavest o pripadnosti slovenskemu narodu in se bo gojila skrb, da bo slovenščina živa beseda, ki povezuje tri Slovenije, kar mora oplemeniti še ostala področja širšega slovenskega družbenega konteksta,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Jurij Paljk živi v vasi Terzo pri Ogleju. Dela kot odgovorni urednik tednika Novi glas v Gorici. S članki in zapisi, pa tudi z leposlovjem, se pojavlja v domala vseh slovenskih medijih v Italiji. Je tudi občasni dopisnik STA.

Mezosopranistka Bernarda Fink Inzko je ena najuspešnejših vokalnih interpretov slovenskega rodu. Rodila se je v Buenos Airesu slovenskim staršem, živi pa na avstrijskem Koroškem in je poročena s sedanjim visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini ter predsednikom Narodnega sveta koroških Slovencev Valentinom Inzkom.

DZ je novo sestavo upravnega odbora Prešernovega sklada potrdil danes s 44 glasovi za in 35 proti. Vseh 15 novih članov in članic odbora prihaja iz vrst kulturnih ustvarjalcev ter strokovnjakov s področja kulture, njihov mandat pa bo trajal štiri leta.

V upravni odbor Prešernovega sklada so bili na predlog vlade ob Paljku in Fink Inzkovi imenovani še Igor Grdina, Janko Kos, Mateja Komel Snoj, Sonja Weiss, Lovrenc Blaž Arnič, Jožef Muhovič, Robert Simonišek, Ženja Leiler Kos, Jože Možina, Marko Cotiča Katarina Klančnik Kocutar, Rok Andres in Barbra Drnač.

Glavna naloga Prešernovega sklada je, da vsako leto podeli najvišja priznanja v slovenski kulturi, in sicer največ dve Prešernovi nagradi in največ šest nagrad Prešernovega sklada.

Objavljamo še celotno sporočilo za javnost SSO:

“Svet slovenskih organizacij čestita odgovornemu uredniku Novega glasa Juriju Paljku za imenovanje v upravni odbor Prešernovega sklada

Državni zbor Republike Slovenije je danes popoldne potrdil nove kanadidate za upravni odbor Prešernovega sklada, ki jih je predlagala Vlada Republike Slovenije. Svet slovenskih organizacij z velikim zadovoljstvom sprejema novico, da bosta v novem upravnem odboru sedela tudi dva Slovenca, ki pripadata tistemu delu slovenskega naroda, ki živi izven meja Republike Slovenije. V tem smislu je Republika Slovenija pokazala veliko pozornost in potrditev, da so Slovenci v zamejstvu in po svetu aktiven del narodnega tkiva, ki se razteza onkraj državnih meja.
Svet slovenskih organizacij izreka iskrene čestitke odgovornemu uredniku tednika Novi glas Juriju Paljku za imenovanje v upravni odbor Prešernovega sklada in mu želi uspešno delo pri vrednotenju odličnosti slovenske kulture. Prav tako Svet slovenskih organizacij čestita koroški rojakinji Bernardi Fink Inzko, ki bo prav tako članica upravnega odbora Prešernovega sklada v naslednjih štirih letih.
Kultura je bila in bo še naprej tisto družbeno področje, kjer se bo utrjevala zavest o pripadnosti slovenskemu narodu in se bo gojila skrb, da bo slovenščina živa beseda, ki povezuje tri Slovenije, kar mora oplemeniti še ostala področja širšega slovenskega družbenega konteksta.

Gorica, 16. junija 2020
Tiskovni urad SSO”

Zadnje novice

Sorodne vsebine