4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V Sloveniji za Hrvaško po potresih več akcij zbiranja pomoči – darujete lahko tudi vi

V Sloveniji poteka več akcij zbiranja pomoči Hrvaški po potresih, ki so sosednjo državo prizadeli v zadnjih treh dneh. Rdeči križ Slovenije je hrvaškemu Rdečemu križu iz sklada za solidarnost že v torek nakazal 10.000 evrov. Pomoč zbirajo med drugim tudi v Zasavju.

 

 
 

Preko Slovenske karitas pa je mogoče pomagati s SMS sporočilom in ključno besedo KARITAS5, poslano na številko 1919. Pri tem boste darovali pet evrov. Mogoče je pomagati tudi z nakazilom na transakcijski račun Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, številka SI56 0214 0001 5556 761. Kot namen se navede Potres Petrinja, za sklic pa SI00 627

“Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za prebivalce Petrinje, predvsem pri obnovi hiš in normalizaciji življenja najbolj ranljivih družin,” so ob tem zapisali v Slovenski karitas. Dodali so, da bo pomoč Slovenije “izraz solidarnosti, sočutja in podpore našim sosedom, ki jih poleg reševanja stisk povezanih s covidom-19, ogroža še potres”.

Kot so danes sporočili iz Rdečega križa Slovenije, so odprli poseben sklic za zbiranje denarnih sredstev. Vsi, ki želijo prispevati, lahko za akcijo Potres Hrvaška sredstva nakažejo na njihov transakcijski račun SI56 0310-0111-1122-296 s sklicem SI00-96885.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z Besedo SKUPAJ en evro ali SKUPAJ5 pet evrov.

Pomoč prizadetim zbirajo tudi v Trbovljah oziroma Zasavju. Občina Trbovlje danes do 20. ure v trboveljskem centru za zaščito in reševanje zbira materialno pomoč. Ob tem so sporočili, da na Hrvaškem najbolj potrebujejo hrano, bunde, higienske potrebščine in spalne vreče.

Denarna sredstva za pomoč prizadetim v potresu je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun Društva prijateljev mladine Trbovlje številka SI56 6100 0001 9204 698 s sklicem SI00 27-2020 ter namenom Potres Hrvaška.

Občina Trbovlje je tudi napovedala, da bo v sodelovanju s prijateljsko hrvaško občino Labin občinam Petrinja in Sisak poslala materialno in denarno pomoč.

Ob tem so se v Zasavju spomnili, da so med drugo svetovno vojno zavetje pri ljudeh v Petrinji našli tudi nekateri Trboveljčani.

Tudi štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo sta danes organizirala zbiralno akcijo za pomoč prizadetim po potresu v občini Petrinja. Akcija bo potekala do 15. ure v šmarskem gasilskem domu, potem pa bodo popoldne vso zbrano pomoč odpeljali v Petrinjo, so sporočili s šmarske občine.

Župan Ajdovščine Tadej Beočanin pa je prek Facebooka sporočil, da je ta občina pobratenemu mestu Petrinja v znak podpore in solidarnosti namenila 10.000 evrov humanitarne pomoči. “Z mestom Petrinja smo odnose navezali ob koncu druge svetovne vojne. Nekatere naše vezi so ostale zapisane v času, druge pa predstavljajo nevidno vez, ki se je sedaj, v teh težkih časih, ponovno okrepila,” je še zapisal. Dodal je, da se lahko občani, ki želijo pomagati, pridružijo zbiranju sredstev prek humanitarnih organizacij, Rdečega križa in Karitasa.

Na poti v Petrinjo je tudi pomoč iz Pirana. Najnujnejše potrebščine v skupni vrednosti 5500 evrov ki jih je za prebivalce Petrinje zbiralo Hrvaško kulturno društvo Istra, bodo v porušeno mesto prepeljali ob sodelovanju občine Piran, javnega podjetja Okolje Piran in krajevne skupnosti Portorož. Vozilo bo pošiljko z devetimi paletami pijače in nepokvarljive hrane, kot so konzervirana živila, moka, testenine, riž, olje, pa tudi pripomočki za osebno higieno, sanitetnim materialom in odejami, na prizadeto območje dostavilo predvidoma v četrtek, je občina Piran še zapisala v sporočilu za javnost.

Najbolj nujne stvari, ki jih ljudje na prizadetem območju potrebujejo, pa so topla oblačila, odeje, voda, pakirani živilski izdelki, higienski pripomočki in osebna zaščitna oprema.

Na Hrvaškem se tla tresejo od ponedeljka. Najbolj uničujoč potres z magnitudo 6,4 je bil v torek. Zahteval je sedem smrtnih žrtev, poškodovanih je bilo 26 ljudi, med njimi šest huje. Nastala je tudi večja gmotna škoda. Najhuje je na območjih Petrinje, Gline in Siska. Tla se na Hrvaškem tresejo tudi danes.

Zadnje novice

Sorodne vsebine