2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V Rusiji v zadnjem dnevu več kot 27.500 novih okužb s koronavirusom

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 27.543 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19. Prejšnji rekord je znašal 25.487 okužb v enem dnevu, zabeležili pa so ga v četrtek, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Največ novih okužb so v zadnjem dnevu tako kot običajno zabeležili v Moskvi, več kot 7900. V tamkajšnjih bolnišnicah se zdravi 1549 covidnih bolnikov, med njimi jih je 421 na ventilatorjih. Drugi val pandemije je sicer hudo prizadel tudi revnejše ruske regije, ki jim je prvi val spomladi dokaj prizanesel.

Skupaj so doslej v Rusiji potrdili že več kot 2.215.000 okužb, so sporočili iz ruskega kriznega centra za boj proti novemu koronavirusu.

Moskva upa, da bodo pandemijo spravili pod nadzor s cepivi ruske proizvodnje. Doslej je Rusija registrirala dve cepivi proti covidu-19, Sputnik V in EpiVacCorona, po napovedih pa naj bi kmalu registrirali še tretje.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes sporočil, da so na ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina začeli cepiti pripadnike ruske vojske. Po njegovih besedah so že cepili 2500 vojakov, skupno pa jih bodo cepili več kot 400.000. Okoli 80.000 jih bodo cepili do konca leta, poroča ruska tiskovna agencija Interfax, ki jo povzema Tass. Šojgu se je cepil že septembra.

Iz ruskega sklada za neposredne investicije, ki sodeluje pri razvoju Sputnika V, pa so danes sporočili, da so s farmacevtskim podjetjem Hetero sklenili dogovor o proizvodnji tega cepiva v Indiji. Hetero, eden vodilnih proizvajalcev generičnih zdravil v Indiji, naj bi v skladu z dogovorom proizvedel več kot sto milijonov odmerkov cepiva letno.

Dogovore o proizvodnji tega cepiva je ruski sklad za neposredne investicije pred tem sklenil še s podjetji v Braziliji, na Kitajskem in v Južni Koreji.

Rusija je ta teden sporočila, da se je Sputnik V, prvo registrirano cepivo proti covidu-19 na svetu, v kliničnih testiranjih izkazal za 95-odstotno učinkovitega. Iz Moskve so sporočili tudi, da bo odmerek Sputnika V na mednarodnem trgu stal deset dolarjev (okoli 8,4 evra), kar je nekoliko manj od ostalih cepiv, ki jih razvijajo po svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine