11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V RUSIJI RDEČI ALARM: Eksplozija v skrivnem laboratoriju v Sibiriji, kjer hranijo seve virusov HIV, ebole in antraksa

Eno največjih svetovnih centrov za raziskovanje virusov, ki se nahaja v Sibiriji, se je znašlo v plamenih, ko je nenadna eksplozija pretresla tajni laboratorij, ki znan po skladiščenju ebole, virusa HIV, antraksa in drugih sevov.

Gasilci in reševalne službe so v ponedeljek hiteli, da bi se odzvali na požar, ki je izbruhnil v Kolcovem, znanstvenem središču nekaj kilometrov od Novosibirska. Zadeve so se hitro razširile od navadnega izrednega dogodka do večjega incidenta, saj sta eksplozija in požar prizadela rusko raziskovalno središče virologije in biotehnologije, ki ga pogosto imenujejo Inštitut Vector.
Laboratorij je znan po tem, da je razvil cepiva proti eboli in hepatitisu, pa tudi po preučevanju epidemij in splošnih vprašanj v zvezi z imunologijo. Med hladno vojno so imeli ta, zdaj že del propadlega sovjetskega programa, za biološko orožje, kar pomeni, da se nekateri najnevarnejši sevi – vključno s kozami, ebolo, antraksom in nekaterimi kugami – še vedno zadržujejo v zgradbi inštituta.
Na klic se je hitro odzvala lokalna izpostava ministrstva za nujne primere in poslala 13 gasilskih vozil in 38 gasilcev, ki so vstopili v šestnadstropno stavbo minut po prihodu.
Požar je bil odkrit in hitro pogašen v četrtem nadstropju, kjer so potekala nekatera »gradbena dela«.
Poročila lokalnih oblasti so bila glede podrobnosti zelo skopa, različni viri pa kažejo, da je eksplozija plina sprožila požar na gradbišču. Eden gradbeni delavec je utrpel opekline na nogah in bil odpeljan v bolnišnico na zdravljenje zaradi poškodbe.
Župan Kolcova je ob tem zagotovil javnosti, da na območju ni nevarnosti izpustov nevarnih snovi. Vzrok eksplozije še vedno ni znan in sprožili so preiskavo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine