10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

V Rimu protesti proti proračunu

Podporniki italijanske največje opozicijske Demokratske stranke (PD) so danes pred parlamentom v Rimu protestirali proti načrtovanem osnutku proračuna. Med protestniki so bili tudi številni člani stranke, med njimi predsednik PD Maurizio Martina, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Italija se mora zbuditi. To vlado vodita podpredsednika vlade Matteo Salvini in Luigi di Maio, ki sta kot pijana voznika in peljeta državo v propad,” je dejal vodja poslanske skupine PD v poslanski zbornici Graziano Delrio.

Delrio je ob tem za prihodnje leto napovedal serijo protestnih akcij proti vladi skrajno desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd.

Tudi opozicijska konservativna Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija načrtuje proteste. “25. obletnico Naprej Italija leta 2019 bomo obeležili s številnimi protestnimi akcijami proti vladi,” je dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je eden od soustanoviteljev stranke.

Italijanska vlada, ki jo vodi premier Giuseppe Conte, bo glasovanje o proračunu povezala z današnjim glasovanjem o nezaupnici v poslanski zbornici, saj verjamejo, da bo proračun tako lažje sprejet. Končno glasovanje o proračunu je sicer načrtovano za nedeljo, še piše APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine