7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V pričakovanju ukrepov proti Turčiji in njenim nogometašem: evropska nogometna zveza izreka drakonske kazni zaradi rasističnega obnašanja navijačev ter političnih parol – bo tudi danes pokazala pogum ali bo pokleknila pred Erdoganovo Turčijo?

Verjetno ste prebrali že kar nekaj zgodb o tem, kako je evropska nogometna zveza (UEFA, ki jo sedaj vodi Slovenec Aleksander Čeferin) izrekla precej ostrih kazni tako klubom kot reprezentancam oz. nacionalnim nogometnim zvezam zaradi rasističnega obnašanja navijačev ter političnih gest na igrišču. Očitno pa to ne velja za Turčijo, ki je nedavno začela z ofenzivo proti sirskim Kurdom, kar pomeni napad na ozemlje sosednje države.

 

Prejšnji teden so namreč turški nogometni reprezentanti na kvalifikacijski tekmi z Albanijo salutirali v čast omenjene turške vojaške akcije. Turški igralci so se z vojaškimi pozdravi odzvali na odločujoč zadetek Cenka Tosuna v zadnji minuti rednega dela tekme v Istanbulu za domačo zmago z 1:0. Po tekmi je reprezentanca tudi objavila sliko na svojem uradnem profilu na Twitterju, na kateri igralci salutirajo, v spremnem besedilu pa je pisalo, da zmago “posvečajo hrabrim vojakom in drugim mučenikom”.

Bo Uefa pokleknila?

UEFA se je na dogodek odzvala in napovedala preiskavo, a kot kaže, kaj več kot do opomina ne bo prišlo, saj je v igri denar, pa tudi politično razmerje med Turčijo in EU. O kazni naj bi Uefa razpravljala danes, vendar je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan včeraj že dal vedeti, da ukrepov Uefe ne pričakuje. »Uefa nam lahko izreče zgolj opomin, to je največja kazen, ki nas lahko doleti,« je za turško tiskovno agencijo DHA dejal Erdogan in dodal, da je znani francoski nogometaš Antoine Griezmann na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji prav tako s salutiranjem pozdravil francoskega predsednika Emmanuela Macrona in zato ni bil kaznovan. Očitno je dobro obveščen in ve, kakšno težo ima Turčija v evropskem nogometu, prav tako Erdogan drži Evropo v šahu zaradi migrantov in lahko nemoteno izvaja vojaško operacijo v Siriji.

Pravila Uefe sicer izrecno prepovedujejo uporabo političnih in verskih simbolov na tekmah (seveda so izjema zastave in grbi držav), za prekrške pa so predvidene visoke kazni. V preteklosti sta Uefa ter FIFA (mednarodna nogometna zveza) večkrat ostro ukrepali proti političnimi gestam na nogometnih tekmah. Tako je hrvaško reprezentanco leta 2015 doletela sankcija odvzema točke, igranje dveh tekem pred praznimi tribunami in 100.000 evrov denarne kazni zaradi izrisane svastike na igralni površini splitskega stadiona Poljud pred tekmo kvalifikacij za EP. Tudi zaradi starega hrvaškega pozdrava »za dom spremni« je že prišlo do kaznovanja hrvaške reprezentance ter klubov.

Ostro proti rasizmu

Disciplinska komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je prav tako lani sedaj že nekdanjega sodelavca strokovnega štaba hrvaške nogometne reprezentance Ognjena Vukojevića kaznovala s 15 tisoč švicarskih frankov kazni, razlog za kazen pa je bila objava spornega videoposnetka, v katerem je z reprezentantom Domagojem Vido po zmagi nad Rusijo posnel sporno geslo »Slava Ukrajini«. Vukojević je bil obtožen kršenja disciplinskega kodeksa Fife, ker se je po tekmi z Rusijo »obnašal nešportno, v nasprotju z načeli fair playa«, zaradi incidenta se je moral tudi posloviti od svoje funkcije v hrvaški reprezentanci.

Prav tako sta obe nogometni zvezi, tako evropska kot mednarodna, zelo strogi pri kaznovanju rasističnega obnašanja navijačev. Zaradi nedavne afere, ko so bolgarski navijači na tekmi proti Angliji (slednja je proti Bolgariji zmagala s 6:0) z rasističnimi opazkami žalili angleške nogometaše, je moral odstopiti predsednik bolgarske nogometne zveze (BFU) Borislav Mihajlov, bolgarska policija pa je do sedaj aretirala štiri navijače, ki so sodelovali pri omenjenih izgredih.

Prav tako je Uefa pred kratkim kaznovala tudi rimski klub Lazio, ker so se njegovi navijači na tekmi evropske lige proti Rennesu neprimerno obnašali. Zaradi fašističnih vzklikov svojih navijačev in nacističnega pozdravljanja bodo morali Rimljani plačati 20.000 evrov, poleg tega pa bodo morali na naslednji evropski tekmi zapreti del tribun, je poročala STA.

Bo Čeferin tvegal glavo?

Kakorkoli že, dokončna odločitev Uefe naj bi bila znana danes, a zelo verjeten scenarij je, da bo Turčija dobila samo opomin. Kakršen koli bolj drastičen ukrep bo presenečenje. Zlobni jeziki pa ob tem navajajo, da bi v primeru, če bi Čeferin kot šef Uefe posegel po ukrepih proti Turčiji, lahko postal tarča 28 levičarskih podpisnikov, ki so zaradi Pahorjevih kritičnih besed o Turčiji in njenem približevanju EU napovedali kar ustavno obtožbo proti Pahorju.

Sicer pa, kako lahko država, ki vojaško napada sosednjo državo, lahko postane članica EU? No, to je seveda že druga zgodba…

Zadnje novice

Sorodne vsebine