18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

V požaru v Grčiji umrlo 91 ljudi, številni pogrešani

V uničujočem gozdnem požaru, ki je minuli teden razdejal obmorska letovišča blizu Aten, je po najnovejših podatkih gasilcev umrlo 91 ljudi, 25 jih še pogrešajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovna predstavnica gasilcev Stavroula Malliri je povedala tudi, da več trupel še niso identificirali in da bi ta postopek lahko trajal več dni. Med njimi bi lahko bili tudi pogrešani, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Med smrtnimi žrtvami je več otrok, med drugim devetletni dvojčici, šestmesečni dojenček ter 11 in 13 let stara brat in sestra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med žrtvami so doslej identificirali štiri tujce – Irca, ki je bil na medenih tednih, Poljakinjo s sinom ter Belgijca.

Požar je izbruhnil minuli ponedeljek na območju pristaniškega mesta Rafina vzhodno od Aten. Skoraj polovica domov v bližnjem letovišču Mati je bila uničena ali močno poškodovana.

Mati je danes prvič od izbruha požara obiskal premier Aleksis Cipras, ki se je srečal z gasilci, vojaki in lokalnimi prebivalci. Pred parlamentom v Atenah naj bi se pozneje danes zbrali ljudje in za žrtve prižgali sveče, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Preiskava poteka, oblasti pa sumijo, da so bili požari podtaknjeni.

Atenski časnik Katimerini, ki se sklicuje na vire med preiskovalci, je v nedeljo poročal, da naj bi enega od požarov zanetil tamkajšnji prebivalec iz malomarnosti, ko je sežigal suho vejevje in travo, ogenj pa je zajel drevje in se hitro razširil. Župan kraja Penteli je medtem že večkrat ponovil, da so požari posledica pretrgane električne napeljave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine