17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

V požarih v Kaliforniji po prvih ocenah za devet milijard dolarjev škode

Škoda po požarih v Kaliforniji novembra letos je uvodoma ocenjena na devet milijard dolarjev, je v sredo sporočil kalifornijski komisar za zavarovanja Dave Jones, ki sicer pričakuje, da bo škoda še krepko narasla.

 

Najobsežnejši požar Camp na severu države, v katerem je umrlo 86 ljudi, je povzročil za sedem milijard dolarjev škode. Zgolj stroški odstranjevanja posledic požara v mestu Paradise, ki ga je Camp povsem uničil, so ocenjeni na 3,3 milijarde dolarjev. V požarih na jugu Kalifornije pa je skupna škoda ocenjena na dve milijardi dolarjev.

Požari so novembra po Kaliforniji uničili 20.000 objektov, večino v mestu Paradise. Jones je sporočil, da so zavarovalnice dobile doslej 28.000 vlog za plačilo škode zaradi uničenih hiš, 9400 zaradi uničenih avtomobilov, okrog 2000 vlog pa je prišlo za komercialno lastnino.

Vzrok najbolj požara Camp, najsmrtonosnejšega v zgodovini Kalifornije, še ni znan. Podjetje Pacific Gas & Electric je priznalo, da je v času izbruha požara 8. novembra odpovedal eden od daljnovodov visoke napetosti. Delavci podjetja so v torek bližini daljnovoda odkrili tudi električni drog in opremo preluknjano s strelnim orožjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine