10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

V Parizu srečanje o boju proti širjenju terorističnih vsebin na spletu – še en Macronov slepi naboj?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Parizu gostil srečanje voditeljev več držav, na katerem so se skupaj s predstavniki več tehnoloških podjetij zavzeli za boj proti širjenju sovražnih in terorističnih vsebin na spletu. Facebook je medtem zaostril pravila za prenašanje v živo prek svoje platforme.

 

 

Macron je na srečanju skupaj z novozelandsko premierko Jacindo Ardern ter voditelji Velike Britanije, Kanade, Norveške, Jordanije in Senegala izdal poziv, imenovan Christchurch Call. Poziv skupaj podpira 17 držav, Evropska komisija in osem tehnoloških velikanov, med njimi Facebook, Google, Twitter in Youtube.

K pridružitvi so pozvali tudi druge države, podjetja in nevladne organizacije. Bela hiša je ob tem sporočila, da se mu ZDA ne bodo pridružile, podpirajo pa splošne cilje tega poziva.

Namen tega poziva, ki je predvsem simbolne narave, je ohranjati pritisk na družbene medije, ki so deležni vse glasnejših pozivov svetovnih voditeljev, naj preprečijo zlorabo svojih platform, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ti pozivi so se okrepili po terorističnem napadu na mošeji v novozelandskem mestu Christchurch, kjer je bilo ubitih 51 ljudi, napadalec pa ga je v živo prenašal prek Facebooka.

Kot so zapisali na spletni strani Elizejske palače, se s tem pozivom vlade in tehnološka podjetja prvič skupaj zavzemajo za vrsto ukrepov za odstranjevanje terorističnih in ekstremističnih vsebin s spleta. Nameravajo tudi končati instrumentalizacijo interneta s strani teroristov, so dodali.

Zagotavljajo odprt, svoboden in varen internet, pri čemer pa “svoboda izražanja ne sme postati svoboda teroriziranja”.

“To je prvič, da so se vlade in tehnološka podjetja združila,” pa je na novinarski konferenci po srečanju povedala Ardernova. “Sprejeli smo konkretne ukrepe, ob katerih se drama, kakršna se je zgodila v Christchurchu, ne more več ponoviti,” je poudarila.

Osem podjetij, ki podpirajo poziv, se je ob tem zavezalo k sodelovanju pri sprejemanju transparentnih in specifičnih ukrepov za preprečevanje objavljanja nasilnih ekstremističnih vsebin na spletu. “Širjenje tovrstnih vsebin na spletu škodljivo vpliva na človekove pravice žrtev, našo kolektivno varnost in ljudi po vsem svetu,” so zapisali v izjavi, ki je del poziva Christchurch.

Skupni ukrepi za dosego teh rezultatov bi lahko vključevali tehnološki razvoj, razširitev in uporabo skupnih baz podatkov ter učinkovite postopke za odstranjevanje spornih vsebin. Zavzeli so se za zmanjšanje tveganja, da bi bile teroristične in nasilne ekstremistične vsebine razširjene prek prenosa v živo.

Zavzeli so se tudi za vlaganja v razvoj umetne inteligence in drugih tehnoloških rešitev za identificiranje in brisanje tovrstnih vsebin. V besedilu sicer ni konkretnih ukrepov, ki jih bodo sprejela posamezna podjetja, niti ni določen časovni okvir, navaja AFP.

Predstavniki teh podjetij so sicer med udeleženci srečanja okoli 80 predstavnikov tehnoloških podjetij, ki se srečujejo v okviru pobude Tech for Good (oziroma Tehnologija za dobro), ki jo je lani sprožil francoski predsednik.

Facebook je pred tem napovedal tudi nove ukrepe za omejitev dostopa do svoje storitve prenosov v živo. “Odslej bomo vsakomur, ki bo kršil naša pravila, onemogočili uporabo prenosa v živo za določeno časovno obdobje, na primer za 30 dni,” je na blogu zapisal podpredsednik Facebooka, pristojen za integriteto, Guy Rosen. Dodal je, da bo na primer vsakomur, ki bo delil izjavo teroristične skupine brez konteksta, takoj preprečena uporaba prenosov v živo.

V prihodnji tednih bodo za kršitelje uvedli še dodatne omejitve, med drugim objavljanje oglasov na njihovem družbenem omrežju, je dodal Rosen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine