14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

V Pakistanu še brez objave rezultatov parlamentarnih volitev

V Pakistanu še vedno niso objavili prvih rezultatov sredinih parlamentarnih volitev. Po navedbah volilne komisije so za zamudo krive tehnične težave. Več strank je že izrazilo pomisleke o volilnih poneverbah, kar pa je volilna komisije že zanikala, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Kot je davi po lokalnem času pojasnil tajnik pakistanske volilne komisije Babar Yagoob, morajo glasove zaradi tehničnih težav sedaj preštevati ročno. Razlog za zamudo je po njegovih besedah razpad računalniškega sistema za prenos podatkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tako iz Pakistanske muslimanske lige (PML-N) kot Pakistanske ljudske stranke (PPP) so sporočili, da so opazovalci volitev njihove kandidate pregnali z volišč in niso dobili nobenih uradnih rezultatov. Obe stranki sta že napovedali, da ne bosta priznali rezultatov volitev.

Vodja pakistanske volilne komisije Sardar Mohamed Raza je na drugi strani zatrdil, da so bile tokratne volitve “100-odsotno transparentne in poštene”. To je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP njegov prvi uradni odziv po zaprtju volišč. Kdaj bodo v Pakistanu objavili rezultate volitev, iz volilne komisije niso sporočili.

Po navedbah lokalnih medijev naj bi na volitvah slavila stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) nekdanje zvezde kriketa Imrana Kana. Po navedbah časnika Dawn, največjega indijskega časnika v angleškem jeziku, naj bi bila PTI po preštetju skoraj 50 odstotkov glasov v prednosti v 113 od skupno 272 volilnih okrajev. Doslej vladajoča PML-N naj bi največ podpore dobila v 64, PPP pa v 43 volilnih okrajih.

V Pakistanu je v veljavi večinski sistem. Od 272 sedežev v parlamentu jih je 60 rezerviranih za ženske, deset za verske manjšine. Za parlamentarno treba je potrebno zbrati 137 poslanskih mandatov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine