2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V Pakistanu aretirali snovalca terorističnega napada v Mumbaiju leta 2008, ko je umrlo okoli 160 ljudi

Pakistanske oblasti so danes zaradi financiranja terorizma aretirale Hafiza Saeda, ki ga obtožujejo tudi serije terorističnih napadov v Mumabiju leta 2008. Aretacijo so opravili v okviru širšega boja proti financiranju terorizma, poroča nemška tiskovna dpa.

 

Vodjo skrajne islamistične skupine Laškar-e-Taiba je protiteroristična enota aretirala v vzhodnem pakistanskem mestu Lahore.

Projektna skupina za finančno ukrepanje (FATF) je v maju pozvala Pakistan, da ima čas do oktobra, da omeji financiranje terorizma, ali pa bodo dali državo na t. i. črni seznam, kar bi lahko vodilo v sankcije.

Aretacija se je zgodila le nekaj dni pred obiskom premierja Imrana Kana v ZDA. V Islamabadu upajo, da bo obisk prispeval k spremembi politike Washingtona do Pakistana in pripomogel k okrepitvi sodelovanja.

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju že pozdravil aretacijo. “Po desetih letih iskanja so v Pakistanu aretirali t. i. vodilnega načrtovalca terorističnih napadov v Mumbaiju. V zadnjih dveh letih se je izvajal izreden pritisk, da so ga našli,” je tvitnil.

Trump je v začetku lanskega leta očital Pakistanu, da laže in zavaja Washington v globalni kampanji proti terorizmu. Odnosi med državama so se takrat še poslabšali. Decembra lani so se nato odnosi rahlo otoplili, ko je Trump poslal Kanu pismu, v katerem je prosil Pakistan, naj pomaga pri pogajanjih s talibani.

V preteklosti so Saeda že večkrat aretirali, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov vsakič izpustili.

Pripadniki Laškar-e-Taiba so oboroženi s kalašnikovkami novembra 2008 po morski poti prispeli v indijsko finančno metropolo in se tam podali na morilski pohod. Med obleganjem 20-milijonskega mesta, ki je trajalo tri dni, so med drugim napadli med turisti priljubljeno kavarno, živahno končno postajo železnice, dva luksuzna hotela, judovski center in bolnišnico. V napadih je bilo ubitih več kot 160 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine