11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

V ožji izbor predlogov za bruseljski spomenik vsem žrtvam totalitarizmov se je uvrstila tudi slovenska zasnova

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke se je v torek, 24. aprila, udeležil panevropske spominske konference za žrtve totalitarnih sistemov v Bruslju, kjer so predstavili ožji izbor najboljših predlogov za spomenik vsem žrtvam totalitarizmov, ki ga bodo postavili v Bruslju.

 

Dr. Milan Zver, ki je bil med pobudniki za postavitev spomenika, je ob robu slovesnosti poudaril potrebo po postavitvi spominskega obeležja žrtvam vseh totalitarnih sistemov v Bruslju. “Kultura in izobraževanje igrata pomembno vlogo pri krepitvi demokracije in v boju tako zoper radikalizacije kot tudi zoper ponovne vzpostavitve totalitarizmov,” je dejal.

Evropski poslanec je bil še posebej vesel dejstva, da se je v ožji izbor najboljših predlogov uvrstila tudi zasnova slovenskih avtorjev: Nike Zupančič, Mateja Perčiča in Braneta Senegačnika ter avtorja Gregorja Vezjaka, arhitekta. Z avtorji se je tudi srečal in jim čestital za odlično umetniško zasnovo. “Ponosen sem na to srčno in inovativno slovensko ekipo,” je dejal evropski poslanec.

“Slovenija je edina država v Evropski uniji, ki je preživela vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem. Medtem ko sta prva dva praktično izginila, pa je proces razgradnje komunističnega totalitarizma prepočasen,” je opozoril. “Pred tremi leti sem predlagal postavitev spominskega obeležja za žrtve komunističnega režima po drugi svetovni vojni, ki bi ga postavili v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Moj predlog je ustavil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar,” je dejal. “V odzivu na moj predlog je dejal, da krivim slovensko državo in narod za povojne poboje! Zato si želim, da bi bila iniciativa Platforme evropskega spomina in vesti bila uspešna,” je še povedal dr. Zver.

Zadnje novice

Sorodne vsebine