13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V od vojne razdejani Siriji naj bi lani umrlo kar 68.000 ljudi

Glede na uradne podatke sirskega registra prebivalstva je lani v Siriji umrlo 68.000 oseb. Ob tem niso pojasnili, koliko oseb je bilo žrtev že sedem let trajajočega konflikta v državi, a je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice v nasilju umrlo 33.000 oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Lani so potrdili 68.000 smrti, brez določitve, kako so osebe umrle, letos pa 32.000, je v četrtek za prorežimski časnik Al Vatan dejal Ahmad Rahal, ki vodi register. Ob tem ni pojasnil niti, v katerih delih države so osebe izgubile življenje.

Od začetka konflikta v Siriji leta 2011 je življenje sicer izgubilo že več kot 350.000 ljudi. Observatorij je sporočil, da je samo lani v nasilju v Siriji umrlo več kot 33.000 oseb, od tega več kot 10.000 civilistov, letos do avgusta pa najmanj 14.000 ljudi, od tega 5000 civilistov.

Aktivisti so pred objavo podatkov registra prebivalstva očitali oblastem, da po tihem posodabljajo register prebivalstva, da bi zapornike v režimskih zaporih označili kot mrtve. Borci za človekove pravice namreč trdijo, da je po državi zaprtih več deset tisoč Sircev, ki so pogosto mučeni, nimajo pravice do pravičnega sojenja ali stika z družinami.

Rahel je ob tem dejal, da ko dobijo dokumente vladnih oblasti, bolnišnic in drugih glede smrti nekoga, to potrdijo in ne označujejo, ali je bila oseba pogrešana.

Sirska mreža za človekove pravice je v zadnjih mesecih zabeležila okoli 400 primerov, med drugim devetih otrok, ko so uslužbenci, ki sodelujejo pri registru, družinskim članom sporočili, da je njihov priprt sorodnik umrl.

Zadnje novice

Sorodne vsebine