17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V novo šolsko leto ob strogih zdravstvenih ukrepih tudi otroci po Evropi

Novo šolsko leto so danes začeli tudi osnovno- in srednješolci po številnih drugih evropskih državah, med drugim v Franciji, Belgiji in Srbiji. V večini so obvezne zaščitne maske, predvsem za starejše otroke. Ponekod so manjši razredi in krajše šolske ure. Na Madžarskem medtem v šolah niso uvedli posebnih ukrepov zaradi covida-19.

 

V šole se je danes med drugim vrnilo 12,4 milijona učencev in dijakov v Franciji, pri čemer morajo upoštevati navodila zdravstvenih oblasti. Starejši od 11 let in učitelji morajo v šolah, tudi v učilnicah, nositi zaščitne maske. Med otroki mora biti en meter razdalje.

Medtem ko je francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer navodila ocenil kot jasna in preprosta, imajo nekateri učitelji težave z njihovim uresničevanjem. Med drugim v jedilnicah in pri športnih aktivnostih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pogrešamo jasna pravila glede vsega, kar se dogaja izven učilnic,” je povedala Sophie Venetitay iz glavnega sindikata francoskih srednješolskih profesorjev. “Na primer, ali si lahko učenec v knjižnici izposodi knjigo, ki jo je nekdo drug pravkar vrnil?” se je vprašala.

Zaskrbljeni starši pa si želijo predvsem, da ne bi znova uvedli karantene za celotno Francijo, kot so to oblasti storile marca. “Obdobje karantene je bilo peklensko, ne bomo šli še enkrat čez to,” je povedala 42-letna Florence, mati treh otrok iz Nice.

Novo šolsko leto pa se je danes začelo tudi za belgijske otroke. Tamkajšnja premierka Sophie Wilmes je ob tem ocenila, da je “ključno, da lahko otroci kar se da običajno obiskujejo šolo in imajo kar se da običajno življenje”.

Tako kot v Franciji bodo morali maske nositi tudi učitelji in otroci, stari 12 let in več, v Belgiji. Nošenje je obvezno tudi med poukom. Če se bodo epidemiološke razmere v določenem kraju poslabšale, bodo srednješolci v šolo hodili samo vsak drugi teden.

Maske pa so medtem v Srbiji, kjer so v šolske klopi po poletnih počitnicah prav tako sedli danes, obvezne za vse otroke. Snamejo jih lahko samo, ko so od drugih otrok oddaljeni dva metra. Šolske ure bodo trajale samo po 15 ali 20 minut, v učilnici pa je lahko samo 15 učencev naenkrat.

Srbski epidemiolog Predrag Kon je ob začetku šolskega leta dejal, da ni mogoče reči, da so šole povsem varne, vendar pa je pomembno, da se spoštuje vse ukrepe. Staršem je svetoval, da otrokom zjutraj vsakič izmerijo telesno temperaturo in preverijo, ali imajo kakšne zdravstvene težave. Maske lahko otroci po njegovih besedah v šolski klopi tudi odložijo, če je zagotovljena ustrezna razdalja.

Brez posebnih pravil v povezavi z epidemijo covida-19 pa so v novo šolsko leto zakorakali madžarski otroci. Morajo pa biti šole pripravljene na uvedbo zaščitnih ukrepov. V ta namen so prejele smernice, ki med drugim vključujejo nasvete, kako se izogniti gneči pri šolskih vratih ob začetku in koncu pouka. Vse šole so pred začetkom šolskega leta temeljito razkužili. Razkuževanje bodo izvedli tudi vsak dan med letom.

Zaščitnih mask prav tako ni treba nositi učencem in učiteljem na Poljskem. Se pa lahko ravnatelji odločijo, da uvedejo obvezno nošenje mask na hodnikih in pri garderobah. Otrokom ne bodo merili telesne temperature.

Vrata so danes odprle tudi šole v Italiji, a le za pripravo na popravne izpite. Reden pouk se bo šest mesecev po prekinitvi zaradi epidemije novega koronavirusa znova začel 14. septembra, na Južnem Tirolskem že 7., piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine