8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Marco Dreosto: »Evropa bi morala dati prednost razpravi o Kitajski in ne o svobodi v državah, ki so se bojevale proti komunizmu«

Piše: Marco Gombacci

Marco Dreosto, italijanski poslanec v evropskem parlamentu, prihaja iz Furlanije Julijske krajine in je član Severne lige. Na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta prejšnji teden, ko se je vodila vsiljena tema o domnevni nesvobodi medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji, je bil eden od poslancev, ki je komisarki Jourovi nalil čistega vina in s prstom pokazal na teme, o katerih bi moral evropski parlament razpravljati, da bi bil vsaj malo verodostojen in ne samo orodje za politično obračunavanje s svojimi nasprotniki.

DEMOKRACIJA: Spoštovani poslanec Dreosto, na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta ste govorili o vprašanju svobode tiska na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Kaj ste rekli pred komisarko Vero Jourovo?

DREOSTO: Medtem ko smo na plenarnem zasedanju razpravljali o svobodi tiska v državah, ki jih, dokler se ne dokaže nasprotno, ne morejo šteti za nevarne diktature, je Evropska komisija sklenila trgovinski sporazum z državo, kjer ne obstajajo opozicijski časopisi, zapirajo pa novinarje, ki pišejo proti vladi. Seveda mislim na Kitajsko. Razprava je bila nadrealistična. Pravičnejši bi morali biti. Preden bi začeli o svobodi tiska poučevati evropske države, ki so se v preteklosti bojevale proti komunizmu, kot je na primer Slovenija, bi Evropa morala dati prednost razpravi o tem, kako se braniti pred grožnjami vmešavanja, ki prihajajo prav iz države, ki jo še vedno upravlja največja komunistična partija na svetu, in se ne sprijazniti s tisto Kitajsko, ki želi s svojo propagando destabilizirati vso Evropo! Sam sem član Odbora o tujem vmešavanju v Evropo (INGE). Visoki predstavnik Borrell nam je dejal, da na tem področju Evropska unija nima niti orodij niti pooblastil za boj proti Kitajski. Nočem se mešati v interno razpravo v Sloveniji − to ni moja naloga −, toda preden začne Evropa kritizirati evropske države, bi se morala zoperstaviti zunanjim grožnjam, ki namerno prihajajo iz Kitajske, naše tekmice in geopolitične nasprotnice.

DEMOKRACIJA: Kakšno stališče ima do Kitajske nova italijanska vlada, ki jo vodi Mario Draghi in v kateri sodeluje tudi Liga?

DREOSTO: Prejšnja levičarska vlada, ki sta jo sestavljala Gibanje 5 zvezd in Demokratska stranka, je bila propekinška. Zdaj je Italija, tudi zahvaljujoč podpori Lige, utrdila svojo strateško pozicijo, svoj naravni atlantizem, ki ima svoje korenine v zahodnih vrednotah, svobodi in demokraciji. Tudi zaradi tega se ne strinjam z novim trgovinskim sporazumom med EU in Kitajsko. Bruselj ne bi smel podpisovati sporazumov z državo, ki sistematično krši človekove pravice, preganja ujgurske muslimane v Sinkijangu in kristjane na Kitajskem, tepta državljanske pravice v Hongkongu, vojaško ogroža Tajvan in je nepoštena konkurenca našim podjetjem. V odboru INGE ugotavljamo, da se Kitajska nenehno vmešava v demokratične procese Evropske unije in mi, Evropejci, se moramo temu upreti. Jasno moramo reči, da smo med Združenimi državami Amerike, največjo demokracijo na svetu, in kitajsko komunistično diktaturo brez če in brez ampak na strani prvih. Italija je tudi po zaslugi ministra za gospodarski razvoj Giancarla Giorgettija že postavila prve ovire, ko je na primer blokirala Kitajsko pri nakupu strateških podjetij. Naše premoženje, naša strateška podjetja ne smejo pasti v kitajske roke. To bi morala biti bitka, ki bi morala združiti vso Evropo.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine