18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

V Nemčiji v zadnjih letih močno povečanje preiskav domnevnih islamistov

V Nemčiji se je v zadnjih treh letih število preiskav domnevnih islamističnih teroristov močno povečalo, kažejo podatki nemške vlade. Leta 2015 je nemško tožilstvo uvedlo 108 preiskovalnih postopkov, lani pa 1052 proti 1173 posameznikom. Letos do 10. decembra je bilo uvedenih 855 preiskav proti 905 domnevnim džihadistom.

Lani so več preiskav ustavili, saj nekateri ljudje, predvsem migranti iz Afganistana, proti sebi vložijo lažno prijavo, da bi se izognili izgonu v domovino. Stalno visoko število izdanih pripornih nalogov in obsodb sicer pomeni visoko stopnjo ogroženosti v Nemčiji, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Opozicijski liberalci (FDP), ki so vladi zastavili poslansko vprašanje na to temo, so ob tem poudarili, da je “presenetljivo in neodgovorno, da vlada nima informacij o tem, koliko teroristov, za katere so bili izdani priporni nalogi, se skriva”.

Med obdolženimi, ki jih preiskujejo, je bilo med letoma 2015 in 2017 v povprečju 50 ljudi s samo nemškim državljanstvom. Letos so preiskavo uvedli proti 37 domnevnim islamistom, ki imajo zgolj nemško državljanstvo, 17 pa jih ima poleg nemškega še eno.

Na nekaterih nemških letališčih so sicer v četrtek zvečer okrepili varnost, potem ko so na letališču v Stuttgartu opazili štiri domnevne teroriste. Policija jih še vedno išče. Danes so na stuttgartskem letališču izvedli preiskavo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine