6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V Medžugorju umrl frančiškan, ki si je izbral isto redovno ime kot njegov starejši brat, ki je bil s strani komunistov kruto umorjen leta 1945

V Medžugorju je včeraj umrl 83-letni frančiškanski pater Viktor Kosir, dolgoletni spovednik v tej romarski župniji. Pokopali so ga danes.

 

Rodil se je leta 1938 v Uzarićih pri Širokem Brijegu v zahodni Hercegovini. Leta 1957 je vstopil v frančiškanski red, leta 1965 pa je bil posvečen v duhovnika. V času do duhovniškega posvečenja je med drugim študiral teologijo tudi v Ljubljani. Kot duhovnik je deloval v Mostarju, Vitini, Posušju, Posuškem Gradcu, Širokem Brijegu in od leta 1994 dalje v Medžugorju, kjer je kot spovednik preživel kar četrt stoletja, vse do smrti.

Pater Mario Knezović, publicist, nekdanji urednik radia Mir in sedaj župnik župnije Kočerin, je ob tem zapisal, kako je pater Viktor prišel do duhovniškega poklica. Leta 1945 je njegova mati jokala ob tragični izgubi sina frančiškana. To je bil frančiškanski brat Viktor Kosir, rojen leta 1924 v Uzarićih, s krstnim imenom Božo. Komaj 21 let je imel, ko je bil skupaj s še enajstimi sobrati v Širokem Brijegu umorjen in zažgan v bunkerju blizu samostana. Komunistični genocid je v tistem času terjal življenja najmanj 66 hercegovskih frančiškanov, deset od njih je umrlo na ozemlju Slovenije, ko so spremljali begunce na poti v Avstrijo. Žalujoči materi je tedaj rekel sedemletni sin Petar: »Ne joči, jaz bom tvoj frančiškan.« Obljubo je držal. Petar (za prijatelje »Peša) je ob vstopu v hercegovsko frančiškansko provinco privzel isto redovno ime kot njegov starejši brat, ki so ga umorili. Kot duhovnik je služil skupaj 55 let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine